NBA: Heat-rookie Kendrick Nunn blijft verbazen

Eén van de positieve verrassingen van dit prille NBA-seizoen is de goede start van de Miami Heat. In eigen huis werd vannacht met 117-108 van de Detroit Pistons gewonnen. Alweer was rookie Kendrick Nunn één van de smaakmakers bij de Heat. Opmerkelijk, want de route van Nunn naar de NBA was verre van ideaal.

De traditionele route van basketballers richting de NBA loopt via het universiteitssysteem. Hier wordt in principe vier jaar ‘college basketball’ gespeeld (de beste spelers vertrekken na een jaar al naar de profs) waarna de grootste talenten zich beschikbaar stellen voor de draft. In de draft mag elke NBA-ploeg twee spelers kiezen. Voor Kendrick Nunn liep deze weg net iets anders.

In het derde jaar bij zijn universiteit van Illinois werd hij aangeklaagd voor een geweldsincident. Er werd buiten de rechtszaal geschikt en alleen de aanklacht dat hij met water naar een vrouw heeft gegooid bleef staan, maar zijn naam was besmeurd. Zijn universiteit besloot hem te schorsen, waardoor Nunn gedwongen was om zijn college carrière te vervolgen bij Oakland. Hier moest hij wegens regels van de NCAA (bond van Amerikaanse universitaire sporters) een jaar op de bank zitten voordat hij weer mocht spelen.

In 2018 stelde Nunn zich beschikbaar voor de draft, maar geen van de ploegen koos hem uit, waardoor de guard gedwongen werd zijn loopbaan in de G-League te beginnen. De G-League is de development league van de NBA, waar de profteams hun mindere spelers kunnen stallen. Het verschil in niveau, aandacht en salaris tussen beide competities is gigantisch. Het salaris voor G-League spelers is 35.000 dollar per seizoen. Als je dit in de NBA per wedstrijd krijgt heb je een matig salaris.

Nunn speelde in de G-League bij de Santa Cruz Warriors, het B-team van Golden State. De Golden State Warriors zagen niet genoeg potentie om hem over te hevelen naar het A-team, ironisch want ze zouden hem nu uitstekend kunnen gebruiken. Miami nam de gok wel, bood hem 3 miljoen voor twee jaar en Nunn beloont zijn werkgever sindsdien met uitstekend spel.

Tegen de Pistons kwam Nunn tot twintig punten, net zoveel als veteraan Jimmy Butler. In het oosten staat de Heat achter de Celtics nu gedeeld tweede.

Een andere rookie leidde de Chicago Bulls naar een overwinning tegen de New York Knicks. Coby White maakte bijna in zijn eentje het verschil in het vierde kwart, waarin hij zeven driepunters raak schoot en meer punten maakte dan de Knicks samen. White eindigde met 27 punten in het duel dat met 120-108 werd gewonnen.

De Knicks staan dit seizoen stijf onderaan in de NBA. Deze zomer had de Knicks voldoende salarisruimte om een sterspeler aan te trekken, maar de ploeg moest met afgrijzen toekijken hoe de één na de andere speler bij een concurrent tekende. Het meest pijnlijke was dat zowel Kyrie Irving als Kevin Durant bij stadgenoot Brooklyn Nets tekenden. Voor de Knicks bleef de tweede garnituur free agents over, de spelers die blij waren dat ze nog ergens aan de bak konden. Het is aan de selectie te merken. Veel power forwards die aan het eind van hun carrière zijn, of waarvan geen groei verwacht mag worden. Eén van de weinige lichtpuntjes is rookie RJ Barrett. Hij speelde vorig jaar in het college team van Duke samen met Zion Williamson, de grote sensatie die binnenkort zijn NBA debuut zal maken voor de New Orleans Pelicans. Barrett draagt de last en hoop van de hele Big Apple op zijn schouders. Hij speelt verdienstelijk (21 punten en 9 assists tegen de Bulls), maar zal veel versterking nodig hebben om van de Knicks weer een topploeg te maken.

Uitslagen

Indiana Pacers – Oklahoma City Thunder 111 - 95
Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 98 – 97
Miami Heat – Detroit Pistons 117 – 108
Chicago Bulls – New York Knicks 120 – 102
Denver Nuggets – Atlanta Hawks 121 – 125
Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 115 – 123
Utah Jazz – Brooklyn Nets 119 – 114
Sacramento Kings – Portland Trail Blazers 107 - 99

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 8-1
Toronto Raptors 7-3
Milwaukee Bucks 7-3
Miami Heat 7-3
Philadelphia 76ers 7-3
Indiana Pacers 7-4
Cleveland Cavaliers 4-6
Brooklyn Nets 4-6
Charlotte Hornets 4-6
Atlanta Hawks 4-6
Chicago Bulls 4-7
Detroit Pistons 4-8
Orlando Magic 3-7
Washington Wizards 2-6
New York Knicks 2-9

Stand Western Conference


Los Angeles Lakers 8-2
Utah Jazz 8-3
Houston Rockets 7-3
Los Angeles Clippers 7-3
Denver Nuggets 7-3
Phoenix Suns 6-4
Dallas Mavericks 6-4
Minnesota Timberwolves 6-4
San Antonio Spurs 5-5
Sacramento Kings 4-6
Oklahoma City Thunder 4-7
Portland Trail Blazers 4-7
Memphis Grizzlies 3-7
New Orleans Pelicans 2-8
Golden State Warriors 2-9 

Heat-rookie Kendrick Nunn blijft verbazen (Pro Shots / Action Images)
Heat-rookie Kendrick Nunn blijft verbazen (Pro Shots / Action Images)