OM eist cel en rijverbod voor hufterig verkeersgedrag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen een 24-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een ongeluk, waardoor het leven van een nu 33-jarige vrouw is verwoest. Ook eist het OM een rijverbod van vier jaar.

De verdachte heeft op 28 maart 2017 met een auto de vrouw aangereden op de rotonde van de Postjesweg (afslag Derkinderenstraat). In de ogen van het OM reed hij via de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer met hoge snelheid die rotonde op. Met dezelfde snelheid wilde hij de rotonde bij de eerste afrit verlaten. Zonder richting aan te geven en zonder voorrang te verlenen, raakte hij de vrouw.

Twaalf maanden
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man op 20 november 2018 tot een gevangenisstraf van twaalf maanden en een rijverbod van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. De verdachte ging in hoger beroep.

Asociaal en hufterig
De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, spreekt van asociaal en hufterig verkeersgedrag: “Gedrag dat door de rechtbank terecht is aangemerkt als zeer onvoorzichtig, een zware juridische gradatie qua schuld.”

Beperking
De reclassering adviseert om de verdachte te berechten via het jeugdstrafrecht. De AG volgt het advies niet. “Hij woonde zelfstandig, heeft werk, heeft een strafblad en toont zich niet erg berouwvol na wat er is gebeurd. Het feit dat hij verstandelijk op een beperkter niveau functioneert maakt niet dat ik vind dat het jeugdstrafrecht moet worden toegepast.”

Hartverscheurend
Kijkend naar de gevolgen voor het slachtoffer en haar naasten en het feit dat verdachte zijn leven nog voor zich heeft, vindt de AG een gevangenisstraf op zijn plaats. “Er moet een signaal worden afgegeven dat dit verkeersgedrag onacceptabel is. Daarnaast vind ik het hartverscheurend om te zien hoe een jonge vrouw door toedoen van verdachte in één klap is veranderd in een hulpbehoevend mens. Zij heeft veel operaties moeten ondergaan en maanden in het ziekenhuis doorgebracht. Haar leven is niet meer wat het was.”

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.