Zeldzame mercuriusovergang deels zichtbaar

Maandag is een zeldzaam natuurfenomeen te zien in Nederland: de mercuriusovergang. Mogelijk gooit bewolking roet in het eten en is het fenomeen af en toe zichtbaar. De volgende mercuriusovergang is pas in 2032.

De mercuriusovergang vindt plaats tussen 13:36 en 19:04 uur. Rond 16:54 uur gaat de zon al onder en is de overgang niet meer te zien. Het beste moment om te kijken is tussen 13:30 en 15:00 uur. Op dat moment trekken wolkenvelden over Nederland, maar tussendoor zijn er ook enkele opklaringen. Waar de meeste opklaringen voorkomen is nu nog niet te zeggen. Het is dus een kwestie van geluk om de zeldzame gebeurtenis te spotten.

Ga naar een sterrenwacht
De mercuriusovergang is niet met het blote oog te zien en ook een eclipsbrilletje helpt niet om de overgang te bekijken. Wie het zeldzame fenomeen wil zien moet een sterrenwacht bezoeken. Veel sterrenwachten openen speciaal voor de mercuriusovergang hun deuren. Met een telescoop is de overgang van Mercurius zichtbaar. Bovendien zorgen sterrenwachten ervoor dat je ogen beschermd zijn tegen het felle zonlicht.

Wat is de mercuriusovergang precies?
De mercuriusovergang is het moment waarop de planeet Mercurius precies tussen de zon en de Aarde in staat. Daarbij is de planeet als een klein zwart stipje zichtbaar op de zonneschijf. Een mercuriusovergang is vergelijkbaar met een zonsverduistering, maar omdat Mercurius veel verder weg staat dan de maan lijkt de planeet heel klein en wordt het zonlicht nauwelijks gedempt. Slechts 0,0026% minder zonlicht bereikt de Aarde.

Net als de Aarde draait de planeet Mercurius om de zon. Mercurius doet er 88 dagen over om een rondje om de zon te maken. Dat betekent dat de planeet ongeveer vier keer per jaar tussen de Aarde en de zon in staat. Een mercuriusovergang is slechts eens in de 7,5 jaar te zien en niet vier keer per jaar. Dat komt doordat de baan van Mercurius ten opzichte van de Aarde schuin is.