Opnieuw meer dan 700 smartphonegebruikers betrapt bij touringcarcontrole

Regelmatig controleert de politie vanuit een touringcar op smartphonegebruikers. Het is inmiddels een bekend fenomeen. De noodzaak van continuering van dergelijke controles heeft zich ook de afgelopen week weer bewezen. In vijf dagen werden maar liefst ruim 730 automobilisten bekeurd op de Oost-Brabantse snelwegen omdat ze tijdens het rijden hun smartphone gebruikten.

In navolging van de eerdere controleweken, controleerde de politie afgelopen dagen opnieuw vanuit een touringcar intensief op smartphonegebruik door weggebruikers. Smartphonegebruik en andere vormen van afleiding zijn gewoon heel gevaarlijk. Daarom controleerde men ook afgelopen week extra op afleiding tijdens het rijden. En dat deed de politie opnieuw op een effectief gebleken manier; vanuit een touringcar. In een touringcar zit je hoog en daardoor kan in auto’s gekeken worden en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs gecontrolererd worden. De bus werd gevolgd door politiemensen in onopvallende auto’s. Als een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur gezien werd, werd dit doorgegeven en kon die chauffeur alsnog staande gehouden en bekeurd worden.

Bijvangst
Tijdens de controledagen richtte de politie zich in het bijzonder op het gebruik van de smartphone, maar ook andere ergerlijke verkeersovertredingen werden bekeurd. In totaal bekeurden de politie ook nog 127 bestuurders voor andere uiteenlopende feiten zoals  bumperklevers, snelheidsovertreders en bestuurders die een inhaalverbod of een doorgetrokken streep negeerden, maar ook rechts inhalen, onnodig links rijden en het oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook werd geconstateerd en bekeurd. Verder kregen bestuurders boetes voor overtredingen met hun lading, een onverzekerde auto of een vervallen APK.

Bewustwording
Naast een bekeuring kregen overtreders ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid.

Rij MONO
De politie doet dit om de verkeersveiligheid te vergroten met als doel het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het project sluit aan bij de landelijk verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij Mono’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Dit vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: ‘rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg’.