26 aanhoudingen tijdens #bouwprotest Den Haag

Het protest van de bouwsector van woensdag 30 oktober in Den Haag is overwegend ordelijk verlopen, op een aantal stevige incidenten na. In totaal hielden agenten 26 personen aan voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. Vele duizenden demonstranten kwamen woensdag naar Den Haag, een groot deel met kiepwagens en heftrucks.

Lees ook: #Bouwprotest - Malieveld is vol; acties op de ring Rotterdam 

Dinsdagavond laat stroomde het Malieveld al vol met grote bouwvoertuigen. In de loop van woensdagochtend kwamen daar nog een aantal voertuigen bij. Tegen 08:00 uur stond het Malieveld zo goed als vol, en konden er geen voertuigen meer bij. Het verkeer dat afkwam op de demonstratie kon parkeren bij het Cars Jeans Stadion van ADO. Vanaf daar werden demonstranten met pendelbussen naar het Malieveld gebracht.

Utrechtsebaan afgesloten
Om te voorkomen dat er nog meer bouwvoertuigen het Malieveld op zouden rijden werd de A12 op de Utrechtsebaan afgezet. Demonstranten konden hun voertuigen op de Utrechtsebaan laten staan en konden vanaf daar lopend naar het Malieveld. Een aantal demonstrerende bouwers reed tegen de aanwijzingen van onze motorrijders toch de tunnelbak van de Utrechtsebaan in. Een aantal van hen heeft een boete gekregen en een aantal is aangehouden.

Veertien personen werden aangehouden wegens opruiing en vernieling. Een persoon werd aangehouden voor poging doodslag nadat hij probeerde een motoragent van de weg af te rijden.

Inzet ME
Rond 14:00 uur liep het bouwprotest ten einde. De samenwerking met de organisatie van de demonstratie verliep goed, en gemaakte afspraken werden nagekomen. Een aantal personen op het Malieveld gooide aan het einde van de demonstratie echter met flessen naar agenten. De ME werd ingezet om de orde te herstellen. Zeven personen werden aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Deze mensen leken behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn.

Na afloop van demonstratie wilden de meeste demonstranten weer terug naar huis. Een aantal demonstranten weigerde hun voertuigen weg te halen van de A12, waardoor het verkeer moeilijk op gang kon komen. Ook hier moest de ME ingrijpen nadat een aantal personen stenen gooide naar agenten. Rond 16:45 uur vertrokken alle voertuigen van de A12 en kwam het verkeer weer op gang.

Rond 17:15 uur reed een aantal demonstanten erg langzaam en over de volle breedte van de weg. Dit leverde een zeer gevaarlijke situatie op voor het overige verkeer. De stoet werd daarom stilgezet en vier personen werden aangehouden.

26 aanhoudingen tijdens #bouwprotest Den Haag (afbeelding: Politie)
26 aanhoudingen tijdens #bouwprotest Den Haag (afbeelding: Politie)