Trump bevestigt dood IS-leider Al-Baghdadi, drie kinderen dood door terreurleider

'Something very big has just happened!', verscheen zaterdagavond laat op het officiële communicatiekanaal van het Witte Huis; het Twitteraccount van president Donald Trump. Dat Trump dat zegt betekent niet zoveel, maar de geruchten zeggen dat het in dit geval wél zo is: niemand minder dan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zou de sjaak zijn.

Volgens diverse journalisten en media als Newsweek zouden Amerikaanse commando's zaterdag in de Syrische provincie Idlib een aanval hebben uitgevoerd op een 'high value target', naar verluidt was dat de terreurleider. De locatie zou al enige tijd in de gaten gehouden zijn en een week geleden zou Trump de aanval goed hebben gekeurd, waarna deze zaterdag uitgevoerd zou zijn.

Een team van het Joint Special Operations Command zou tot actie over zijn gegaan nadat ze definitieve informatie binnenkregen, mogelijk over de identiteit van het doelwit. In een verklaring tegen journalisten heeft het Witte Huis laten weten dat president Trump zondagochtend om 09.00 uur lokale tijd - 14.00 uur Nederlandse tijd - met een belangrijke verklaring zal komen.

Update 05.55 uur
Trump's verklaring is er uiteraard nog niet en dus is het meeste nog gebaseerd op geruchten en bronnen die met journalisten hebben gepraat, maar het verhaal gaat nu dat Al-Baghdadi zich in ware IS-stijl zelf heeft opgeblazen. Tijdens de aanval zou hij zijn bomgordel hebben laten ontploffen.

Update 14.24 uur
Trump heeft tijdens zijn flink uitgestelde statement bevestigd dat Al-Baghdadi is overleden. "Hij rende een doodlopende tunnel in, huilend en schreeuwend", aldus Trump, die vol glorie liet weten dat de Amerikaanse troepen 'geweldig' waren en dat hij 'heel veel van de actie heeft gezien!'. "Het was een zieke, zieke geest, en nu is hij dood. Wegrennend als een lafaard."

Elf kinderen zijn tijdens de actie uit de locatie verwijderd en zijn veilig, maar de lafbek nam volgens Trump drie kinderen met hem mee de tunnel in. "Hij heeft hen naar een zekere dood geleid", waarna Trump vertelde dat Al-Baghdadi zijn bomgordel liet ontploffen, wat helaas ook tot de dood van de drie kinderen geleid heeft.

"De man die ons jarenlang zoveel angst aan heeft gejaagd, eindigde zijn leven huilend en in angst voor onze troepen", aldus de nog net niet glimlachende president, die in 2012 overigens nog opriep om president Barack Obama vooral niet te bedanken voor de dood van Osama Bin Laden, dat was immers het knappe werk van de Navy SEAL's.

De president meldde ook nog even dat Hamza Bin Laden, zoon van, inderdaad is overleden. "Hij zei hele stomme dingen over ons." Tot slot bedankte hij ook Turkije, Rusland en Syrië voor de hulp bij de actie. Ondertussen hebben de Koerden laten weten dat ze al vijf maanden bezig zijn geweest om de VS van informatie te voorzien, wat Trump nog even kort bevestigde, waarna hij nog enkele keren benadrukte dat Al-Baghdadi 'als een hond, een lafaard' is overleden. "Ik heb drie jaar naar hem gezocht."