6 op de 10 singles tongzoent tijdens eerste date

Nederlandse singles houden wel van een potje tongzoenen. Het is intiem en lekker. Tijdens de eerste date of ontmoeting houdt 59% van de singles zich niet in. Gezoend moet en zal er worden. Die eerste zoen kan immers de eerste stap zijn naar een lange liefdesrelatie. Datingservice Lexa.nl onderzocht wat Nederlandse singles vinden van tongzoenen. De spelregel om de eerste keer niet meteen te zoenen, blijkt inmiddels behoorlijk ouderwets. En 1 op de 10 singles slaat de ‘French kiss’ het liefst helemaal over.

4 op de 10 singles begroet met drie zoenen
Tijdens een eerste date of ontmoeting wordt vrij makkelijk getongzoend, maar hoe begroet je elkaar bij de eerste date? De meeste singles gaan voor safe met drie zoenen op de wang. 13% houdt het bij een wat zakelijke hand. Nog geen 1% van de singles gooit gelijk vol passie de tong in de strijd.

Anders liggen de cijfers bij de begroeting op de tweede date. Als de eerste keer uiteindelijk wel (intiem) is gezoend maken de afstandelijke hand en 'hoi plaats voor een kus op de mond (34%) en een kus met knuffel (21%). Ook nu is in de eerste minuut tongzoenen niet in trek. Dit heeft kennelijk toch een aanloopje nodig.

Bang voor blauwtje
Een eerste tongzoen met je nieuwe vlam blijft natuurlijk best spannend. Ondanks de spanning gaat bijna de helft er voor, waar de andere helft van de singles alleen de stap zet als ze zeker weten dat ze geen blauwtje lopen. “Dit is toch de eerste intieme kennismaking met de ander en daarmee toch een belangrijk moment”, zegt seksuologe Eveline Stallaart. Als er eenmaal een klik is, schroomt 70% niet om lekker te gaan zoenen. “Het is een mooie opwarmer en komt alleen maar ten goede aan wat erna gaat volgen, of dat nu seksueel is of niet.”

Liefst ‘een beetje tong’
De Nederlandse singles hebben wel voorkeuren als het op zoenen aankomt. De kus op de mond met een beetje tong is favoriet, gevolgd door een lieflijk kusje op de mond. Anti-zoeners zijn er ook: van 1 op de 10 singles mag het geheel achterwege blijven.

Over de frequentie van tongzoenen blijken de meningen verdeeld: 37% doet dat het liefst iedere dag. Hoe langer de relatie duurt hoe minder er gezoend wordt, gaat gelukkig niet op: meer dan tweederde blijft een leven lang zoenen. “De tong, een orgaan met een miljoen ultragevoelige zenuwuiteinden, kan al vrij snel de lust doen oplaaien. Het is de ultieme manier om nader tot elkaar te komen”, aldus Eveline Stallaart. Slechts 7% tongt overigens alleen maar tijdens het voorspel van de seks.

En zoenen maar... (Foto: Pixabay)
En zoenen maar... (Foto: Pixabay)