Turkije gaat achter de Koerden aan

Turkse troepen zijn de grens met Syrië overgestoken. Turks president Recep Tayip Erdogan maakte dat woensdag bekend. De aanval komt een paar dagen nadat Amerikaans president Donald Trump zijn troepen uit Noord-Syrië haalde. Inmiddels zijn ook al de eerste doden gerapporteerd.

De luchtmacht heeft bombardementen losgelaten op de plaatsen Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn er slachtoffers te betreuren onder burgers, maar hoeveel is nog niet bekend.

Lees ook: Koerden: "VS steekt mes in onze rug"

Alhoewel Trump de deur wagenwijd openzette voor de Turkse strijdkrachten, vindt hij de aanval 'een slecht idee'. Toch had Trump dit aan kunnen zien komen, aangezien de Turken al jaren op de, volgens hen terroristische, Koerdische strijders jaagt. Er kwam zelfs hevige kritiek op de terugtrekking vanuit zijn eigen Republikeinse kamp. Daarna twitterde Trump nog een waarschuwing richting Erdogan. "Economische neergang" werd hem beloofd, mocht de Turkse president te ver gaan in zijn strijd tegen terrorisme.

Erdogan kan echter ook twitteren. "Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren”, schrijft Erdogan op Twitter. "De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis”, verdedigt de president de acties van zijn leger.

Turkije wil een veilige zone in Noord-Syrië maken om zodoende ongeveer drie miljoen Syrische vluchtelingen de mogelijkheid te geven om, vanuit vluchtelingenkampen in Turkije, terug te keren naar hun land.