Klimaatactivisten zetten protest door ondanks verbod

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zullen aanstaande maandag, ondanks een verbod van de gemeente Amsterdam, toch gaan protesteren voor het Rijksmuseum. De protestgroep wil een blokkade vormen midden op de Stadhouderskade en dat zo lang mogelijk volhouden. Zo willen ze aandacht vragen voor de klimaatproblemen.

'Wij verwachten dat er ongeveer vijftienhonderd mensen zullen komen aanstaande maandag' zegt Frank Heiser een van de woordvoerders van klimaatactivistengroep Extinction Rebellion. 'Mensen gaan op straat zitten, mensen gaan vastgeketend aan elkaar zitten. De Museumbrug gaat bezet worden en zal dus voor automobilisten, fietsers en voetgangers niet meer begaanbaar zijn. Ik vind het jammer dat de driehoek dit besluit heeft genomen, maar er gaat sowieso wat gebeuren.'

Een van de redenen waarom de burgemeester, politie en justitie het protest verbieden is omdat ze bang zijn voor een wanordelijke situatie. Uiteraard gaat het om een weg waar veel verkeer overheen gaat. Aanrijtijden van hulpdiensten zouden vertraagd kunnen raken en de nooduitgangen van het Rijksmuseum zouden geblokkeerd kunnen worden.

Politie, justitie en burgemeester Halsema geven in de brief de optie om een nieuw verzoek in te dienen, maar dan moet de actiegroep ze zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo wil de driehoek een duidelijke einddatum afspreken. Bovendien moeten de activisten zelf verantwoordelijkheid nemen voor een veilig verloop van het protest.

Geweldloos
De protesten van de klimaatactivisten in de stad verliepen tot nu toe vreedzaam, maar nu de actiegroep geen gehoor lijkt te geven aan de oproep van de gemeente wordt de kans dat het mis gaat een stuk groter. 'Een van de kernwaardes van Extinction Rebellion is dat we geweldloos zijn, we communiceren er heel open over. Er bestaat een mogelijkheid dat er mensen op af komen die geweld niet schuwen, maar wij zelf zullen nooit geweld gebruiken', aldus Heiser.

Of ze een nieuw verzoek gaan indienen is nog niet duidelijk, Heiser zegt wel: 'Ons doel is absoluut om een actie te creëren die onder burgerlijke ongehoorzaamheid valt, ook om het signaal te geven dat wij bereid zijn de wet te overtreden daarin om aandacht te krijgen van de overheid. En mensen ook bereid zijn om hun vrijheid daarvoor op te geven.'