Animal Rights organiseert demonstratie tegen massaslachting damherten

Zaterdagmiddag organiseert Animal Rights een mars door de straten van Zandvoort. In 2016 is er toestemming gegeven voor het doden van duizenden damherten in de Noord-Hollandse duinen over een periode van vijf jaar. Vorig jaar verschenen de eerste berichten in de media: er moeten duizenden dieren meer dood. Het afschot gaat op 1 november aanstaande weer van start. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “Het doden van duizenden dieren kan je niet wegzetten als natuurbeheer. Dit is niets anders dan een enorme slachting met maar één verliezer: levende, voelende wezens.”

Sinds het besluit tot afschot werd genomen, is de populatie damherten niet of amper afgenomen. In de winter van 2016/2017 zijn er 1.329 damherten geschoten. In de winter van 2017/2018 zijn er 1.440 dieren geschoten. De cijfers van 2018/2019 zijn nog niet bekend, evenals de cijfers van de voorjaarstelling van eerder dit jaar. Hoe het er op dit moment voor staat weten we dus niet.

In maart 2018 waren er bijna 3000 dieren doodgeschoten en de populatie damherten lag bij de voorjaarstelling in 2018 nog steeds rond de 3000 dieren. Ondanks het feit dat er al duizenden dieren zijn doodgeschoten, neemt de populatie amper af.

Jessica Smit: “Alleen deze cijfers zouden al voldoende moeten zijn om te concluderen dat afschot niet de juiste aanpak is. Er moeten veel meer dieren worden doodgeschoten dan aanvankelijk werd voorgesteld. Waarom worden de plannen van de provincie niet bijgesteld?"

Bij conflicten, tussen mensen en dieren die in het wild leven, is er amper tolerantie voor deze dieren. De mens wordt neergezet als alleenheerser en menselijke belangen worden altijd zwaarder gewogen dan de belangen van dieren. Animal Rights wil dat belangen van álle dieren worden meegenomen bij beleidvorming en dat de massaslachting van de herten in de duinen stopt.

De organisatie roept iedereen op om op zaterdagmiddag met spandoeken en protestborden deel te nemen aan de mars. Ze verzamelen om 13 uur aan het Stationsplein in Zandvoort.

Jagers... (Foto: Pixabay)
Jagers... (Foto: Pixabay)