Eis: TBS en 6 jaar voor wurgen zus

Tegen een 36-jarige man heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag TBS met dwangverpleging geëist en een gevangenisstraf van zes jaar. Het OM beschuldigt de man van doodslag op zijn zus. Hij zou haar hebben gewurgd.

De verdachte verbleef bij zijn zus in de woning. Omdat hij geen huis had, bood zij hem tijdelijk onderdak aan. Hij heeft van zijn zus te horen gekregen dat hij uiterlijk vrijdag de woning moest verlaten.

Op vrijdag 23 februari 2018, de dag waarop hij weg moest uit de woning, vindt de dan 18-jarige dochter van het slachtoffer rond half tien in de ochtend haar eigen moeder levenloos op bed aan. Zij belt 112 en de toegesnelde hulpdiensten brengen het slachtoffer al reanimerend naar het AMC-ziekenhuis. De reanimatie heeft niet meer mogen baten.

De verdachte die het slachtoffer volgens getuigen, waaronder de dochter van het slachtoffer, als laatste heeft gezien, wordt op 25 februari 2018 aangehouden. Bij de politie vertelt hij essentiële details over de manier waarop zijn zus is omgebracht. Hieruit blijkt dat de verdachte over daderkennis beschikt.

Het dossier biedt volgens het OM onvoldoende aanknopingspunten om voorbedachte raad te kunnen bewijzen. Het OM komt daarom tot bewijs van doodslag. De verdachte heeft meermalen verklaard dat het razendsnel, in ‘een paar seconden gebeurd was’.

De verdachte heeft alle medewerking aan psychiatrisch en psychologisch onderzoek geweigerd. Ook in het PBS heeft verdachte geweigerd mee te werken. Het was daarom voor de rapporteurs van het Pieter Baan Centrum (PBC) niet mogelijk een advies te geven. Wel hebben zij kunnen vaststellen dat de verdachte aan psychosegevoeligheid en een ziekelijke stoornis lijdt. Onder meer omdat hij, nadat hij was aangehouden, in de penitentiaire inrichting en in het PBC in een psychose is geraakt.

Volgens de officier van justitie is TBS met dwangverpleging noodzakelijk omdat het onverantwoord is de 36-jarige verdachte na het uitzitten van zijn straf onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. De officier van justitie baseert zich daarbij op het gepleegde ernstige feit, het bestaan van de stoornis, de kans op herhaling en het gevaar voor de samenleving. Naast TBS heeft de officier van justitie ook een gevangenisstraf van zes jaren geëist.