OM legt transportbedrijf stil in onderzoek naar gemanipuleerde tachografen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 2 oktober 2019 een zogeheten voorlopige maatregel opgelegd aan een transportbedrijf uit de regio Rotterdam. De voorlopige maatregel houdt in dat alle vrachtauto’s (enkele tientallen) van het bedrijf de openbare weg niet meer op mogen tot het moment dat het bedrijf bij het OM kan aantonen dat iedere vrachtauto aan de wettelijke vereisten voldoet.

Manipuleren van tachografen
Het OM verdenkt het bedrijf van het manipuleren van tachografen, vermoedelijk om de Arbeidstijdenwet te omzeilen. Het bedrijf is aangemerkt als verdachte in twee strafrechtelijke onderzoeken. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT en de Landelijke Eenheid van de politie.

In het eerste strafrechtelijke onderzoek vond begin vorig jaar een doorzoeking plaats in het bedrijfspand van het transportbedrijf. Tijdens deze doorzoeking werden meerdere gemanipuleerde tachografen met toebehoren en vrachtauto’s met gemanipuleerde tachografen aangetroffen. Onlangs is in het tweede strafrechtelijk onderzoek opnieuw een doorzoeking bij het transportbedrijf uitgevoerd. Daarbij werden wederom een gemanipuleerde vrachtauto en manipulatiemateriaal aangetroffen. Op een elders in beslag genomen laptop werd software aangetroffen waarmee tachografen gemanipuleerd kunnen worden.

Voorlopige maatregel
Het OM heeft de bevoegdheid een bedrijf stil te leggen middels een voorlopige maatregel als er een zware verdenking is dat de wet wordt overtreden en er onmiddellijk ingrijpen vereist is. Het niet naleven van de voorlopige maatregel is een misdrijf.