Integraal verslag telefoongesprek Trump en Zelensky vrijgegeven

De oppositie in de Verenigde Staten hebben nu echt hun pijlen gericht op president Donald Trump. Heeft Trump de nieuwe Oekraïnse president Volodymr Zelensky onder druk gezet om een onderzoek te starten naar de schimmige activiteiten van voormalig vice-president Joe Biden? Is dit voldoende om de Amerikaanse president af te laten zetten?

Om volledige openheid van zaken te geven heeft de regering Trump een schriftelijk kopie van het telefoongesprek vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Trump de Oekraïense president vraagt om te onderzoeken wat er precies gebeurd is naar aanleiding van Biden's eis om een Oekraïens officier van justitie te laten ontslaan.

Deze laatste was namelijk bezig met een onderzoek naar corruptie binnen het energiebedrijf waar Biden's zoon Hunter Biden een topfunctie bekleedde. Biden zou meer dan drie miljoen dollar onrechtmatig ontvangen hebben.


Joe Biden schept op over het ontslaan van een OvJ (Bron: YouTube)

"Er wordt veel gepraat over de zoon van Biden, dat Biden de vervolging heeft stopgezet en veel mensen willen daarover van alles te weten komen, dus alles wat je met de officier van justitie kunt doen, zou geweldig zijn. Biden liep op te scheppen dat hij de vervolging stopte, dus als je ernaar kunt kijken ... Het klinkt mij namelijk verschrikkelijk in de oren", aldus het verslag.

Trump vroeg de Oekraïense leider om met zijn persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani, en de Amerikaanse procureur-generaal William Barr samen te werken. Het telefoongesprek leek rustig en beschaafd. Er werd door Trump niets geëist of afgedwongen.

Lees ook: Democraten gaan vol voor afzetten Trump

In Kiev bestaat de hoop dat de hervormingen door Zelensky, een voormalige cabaretier die een corruptiebestrijdende president op televisie speelde, zullen helpen zijn campagnebelofte waar te maken om Oekraïne echt schoon te maken van corruptie. Een nieuw team van onafhankelijke officieren van justitie moet onderzoek doen en eerdere zaken heropenen en vragen beantwoorden over de corruptie in het post-revolutionaire Oekraïne in de afgelopen vijf jaar.

Trump zei maandag tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties het volgende: "Degene die het probleem heeft is Biden. Biden deed wat ze wilden dat ík deed, behalve is er één probleem: ik deed het niet. Wat Biden deed is een schande. Wat zijn zoon deed, is een schande."

Critici van Trump melden dat Biden slechts een corrupte officier van justitie de laan uitstuurde. Er is geen bewijs van wangedrag van Hunter Biden en Joe Biden kreeg als vice-president de taak om corruptie in Oekraïne te helpen bestrijden.

Lees het gehele telefoongesprek van Trump met Zelensky hier terug (uiteraard in het Engels)