Politie moet schade schietpartij Alphen vergoeden

De politie moet de schade vergoeden die Tristan van der Vlis in 2011 aanrichtte in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten. Deze uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor hoe de politie in de toekomst met aanvragen voor wapenvergunningen zal omgaan, nu blijkt dat de politie aansprakelijk wordt gehouden voor wat verlofhouders met de toegestane wapens doen.

De politie respecteert de uitspraak van de Hoge Raad. "Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze professioneel kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Vooral voor de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis, die in ons collectieve geheugen gegrift staat", aldus korpschef Erik Akerboom.

Uitspraak
De Hoge Raad volgt de eerdere uitspraak van het hof. Het hof oordeelde dat de politie deels aansprakelijk is voor het vuurwapengebruik door Tristan van der V. in 2011 en de gevolgen daarvan, omdat bij de beslissing van de politie om Van der V. in 2008 een vuurwapenvergunning te verlenen niet alle beschikbare informatie werd meegewogen.

Gevolgen
De korpschef benadrukt dat hij met de cassatie altijd oog is blijven houden voor het leed dat Van der V. heeft aangericht en de wens om de geleden schade te verhalen. Eerder erkende de politie al dat de vergunning mogelijk niet was verleend als alle informatie destijds was meegewogen. Toch vroeg de politie de Hoge Raad zich over de uitspraak te buigen, onder meer vanwege de mogelijke verstrekkende gevolgen van de uitspraak. "Het laat zien dat de politie en mogelijk ook andere overheden stil moeten staan bij mogelijke gevolgen van het verlenen van vergunningen. We moeten de uitspraak nog bestuderen, maar het gevolg zou kunnen zijn dat de politie in de toekomst anders omgaat met aanvragen en verleningen van wapenvergunningen", legt Akerboom uit.

Maatregelen
Het proces van verlofverlening is sinds de gebeurtenissen in Alphen al sterk aangescherpt. Een belangrijke maatregel is dat niet alleen wordt gekeken naar strafrechtelijke veroordelingen van een aanvrager, maar dat meer risicofactoren meewegen, zoals psychische problematiek of bepaalde levensgebeurtenissen. Iedere aanleiding tot geringe twijfel over de betrouwbaarheid van de verlofhouder heeft gevolgen voor het toekennen of intrekken van een verlof. De aanvrager moet tegenwoordig ook drie referenties opgeven, die door de politie worden benaderd. Ook heeft de politie diverse interne processen aangescherpt. Zo wordt een vergunningsaanvraag tegenwoordig altijd door minstens twee politieambtenaren beoordeeld.