Bahama's gaan verder met wederopbouw, noodhulp afgerond

Na de eerste nood gaan de Bahama’s, tien dagen na de verwoesting door orkaan Dorian, verder met de wederopbouw op de eilandengroep. De inzet van noodhulp door Nederlandse, Franse en Duitse militairen wordt daarom afgerond. Gisteren is vanwege verslechterende weersomstandigheden begonnen met militairen en middelen terugbrengen naar Zr.Ms. Johan de Witt vanaf Abaco. Zr.Ms. Snellius is al op weg terug naar Curaçao.

De afgelopen week hebben de 550 Nederlandse, 50 Duitse en 50 Franse militairen zich met man en macht ingezet. Ze boden noodhulp en voorzagen in de eerste levensbehoeftes aan de inwoners van Abaco, die hard werden getroffen door orkaan Dorian. Majoor der mariniers Dennis Borst spreekt zijn mensen toe: ‘We gaan nu onze taken afronden. We hebben ontzettend veel gedaan en bereikt.’ In een aantal dagen zijn er legio resultaten geboekt. De militairen bouwden een brug die het noorden met het zuiden van het eiland verbindt. De haven is opgeruimd en het hospitaal is voorzien van elektriciteit en stromend water. Het personeel van het ziekenhuis kreeg bijstand van militaire medici om weer op gang te komen na de tropische storm. Wegen zijn vrijgemaakt. Hierdoor kan er begonnen worden met de wederopbouw. ‘De mensen hier beginnen zaken op te bouwen. Onze noodhulp is niet echt meer nodig, dus we kunnen gaan.’

Werk voortzetten
Dat betekent niet dat de militairen zomaar vertrekken. Gedurende de missie hebben de militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee nauw samengewerkt met lokale autoriteiten en hulporganisaties. ‘We hebben enorm hard gewerkt de afgelopen dagen. Ik kreeg echt het gevoel dat de regering ‘in control’ aan het raken is over de situatie op Abaco’, vertelt kapitein Roland van den Akker, van het Civiel Militair Interactie Commando. Hij fungeert als de spin in het web in het ‘Emergency Operations Centre’ waar de lokale overheid, hulpverleners en krijgsmacht hun activiteiten coördineren. ‘We laten als militairen echt iets goeds achter, waar de lokale autoriteiten en bevolking van Abaco verder aan kunnen bouwen.’

Weersomstandigheden
De orkaan Humberto zorgde voor uitdagingen bij het terugbrengen van alle militairen en voertuigen naar de Johan de Witt.

De orkaan beweegt zich nu in de buurt van Bermuda, maar zorgt ook voor een groeiende oceaandeining rondom de Bahama’s. In de afgelopen dagen zijn er vele trucks en terreinvoertuigen naar de wal gebracht voor noodhulp. Deze voertuigen moeten na de missie terug naar Zr.Ms. Johan de Witt. Dit transport gebeurt met landingsvaartuigen, maar door een te sterke oceaandeining, wordt dit de komende dagen bemoeilijkt.

Daarom heeft Zr.Ms. Snellius de zeebodem rond het zuiden van Abaco in kaart gebracht. Het doel was om een locatie te vinden waar veilig met de landingsvaartuigen gewerkt kon worden. Het hydrografische opnemingsvaartuig is hier succesvol in geweest. Met het oog op de komende weersverwachtingen, het vinden van een veilige landingsplek en de behaalde resultaten, is het terugbrengen van militairen en middelen daarom gisteren begonnen.