SP presenteert Loonrede in plaats van Troonrede

Dit jaar presenteert de SP op de dag voor Prinsjesdag haar eigen Loonrede, in plaats van de Troonrede. De Loonrede is geschreven door een student, zorgmedewerker, dakdekker en schoonmaker en staat vandaag paginagroot in het Algemeen Dagblad en in een video online. Het achterblijven van de lonen is een belangrijk onderwerp nu afgelopen week het CBS ook aantoonde dat, ondanks de mooie beloften van het kabinet, half Nederland er niet in koopkracht op vooruit is gegaan. Minister-President Rutte maakte het verder verlagen van de winstbelasting voor grote bedrijven eerder al voorwaardelijk aan het stijgen van de lonen.

'Vorig jaar met Prinsjesdag waren er veel mooie beloften. Het gaat fantastisch met de economie, maar nu zou iedereen het ook écht gaan merken. Dat blijkt helaas niet zo te zijn. Terwijl de economie draait als een tierelier en de uitkeringen aan aandeelhouders enorm zijn, stijgen de lonen veel minder. Tijdens de kabinetten Rutte is dit zelfs opgelopen tot een verschil van 10 miljard euro dat niet naar lonen is gegaan, maar naar de aandeelhouders. Dit moet rechtvaardiger. Mensen hebben recht op hun eerlijke deel van de economische groei. Daar zijn concrete voorstellen voor nodig, en niet nog meer loze beloftes. Mensen hebben recht op hun 10 miljard,' zegt Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP.

De SP zal daarom tijdens de Algemene Beschouwingen een aantal voorstellen doen om ervoor te zorgen dat werknemers een eerlijk deel krijgen van de winst die wordt gemaakt en om ervoor te zorgen dat de lonen stijgen, bijvoorbeeld door als eerste stap het minimumloon te verhogen.

Om de reacties van Nederlanders op de plannen van het kabinet direct te kunnen horen opent de SP dit jaar na de Troonrede een speciale Troontelefoon. Op Prinsjesdag zitten Tweede Kamerleden van de SP na de Troonrede achter de Troontelefoon van 14.00 tot 18.00 uur om te horen wat mensen van de plannen vinden. Op Prinsjesdag zullen de gehele dag spotjes op de radio te horen zijn om mensen op te roepen om de Troontelefoon te bellen.