Eigenaar camping Wildzicht moet ontruimingskosten zelf betalen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag de kosten die zijn gemaakt bij de ontruiming van camping Wildzicht in Leersum verhalen op de campingeigenaar. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. De eigenaar vond het onterecht dat de gemeente de ontruimingskosten bij hem neerlegde en stapte naar de rechter.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is al jaren in gesprek met de campingeigenaar in Leersum. Meerdere keren kreeg hij de opdracht om de rommel op zijn terrein, die voor onveilige situaties zorgde, op te ruimen. Ook moest hij een eind maken aan de permanente bewoning op zijn terrein. De gemeente stelde een ultimatum, maar gaf de eigenaar daarop ook verschillende keren uitstel. Ook van de rechtbank kreeg de eigenaar in een eerdere procedure langer de tijd om zijn terrein op te ruimen. Toch lukte het de campingeigenaar niet om aan de eis van de gemeente te voldoen. De gemeente besloot daarop zelf de camping te ontruimen. De kosten, ruim 12.000 euro, werden vervolgens bij de eigenaar in rekening gebracht.

De eigenaar van het terrein stelde op de zitting dat Utrechtse Heuvelrug de ontruimingskosten ten onrechte bij hem neerlegt. Bovendien trok hij sommige gemaakte kosten in twijfel. De rechtbank gaat hier niet in mee. Volgens de bestuursrechter heeft de gemeente de controles op het terrein en de ontruiming uitvoerig en zorgvuldig met behulp van foto’s gedocumenteerd. Verder vindt de rechter dat de eigenaar van het terrein genoeg tijd heeft gehad om aan de eis van de gemeente te voldoen. Daarnaast is de gemeente, door meerdere keren uitstel te verlenen, meer dan voldoende coulant geweest richting de campingeigenaar.