Speelt je paraskevidekatriafobie al op?!

Je wordt wakker, kijkt eens op je telefoon, kalender, laptop, horloge of het aantal krijtstreepjes op je muur en ineens slaat de angst je om de oren van hier tot ginder: het is vrijdag de dertiende, kut! Zo gaat dat, als je last hebt van paraskevidekatriafobie, het woord voor 'angst voor vrijdag de dertiende'.

Als je bij het lezen van de vorige alinea spontaan hevig begon te zweten zit je wellicht met hippopotomonstrosesquippedaliofobie, dat is dan weer de angst voor lange woorden. Pikken we allemaal even mee, zo op de vrijdagochtend, zo ongelukkig is vandaag nog niet dus.

Nou kunnen we wel van alles gaan vertellen over de geschiedenis van vrijdag de dertiende en het bijbehorende bijgeloof - als het al bijgeloof is, misschien is het echt! - maar dat hebben anderen al honderdmiljoenmiljard keer gedaan.

Gemak dient de mens, zeker op een dag als vandaag, en dus verwijzen we de lezer met interesse in dit hele fenomeen - inclusief paraskevidekatriafobie - gewoon door naar het altijd uitstekende Historiek en hun prima artikel, hier te vinden.

De vraag, of eigenlijk de opdracht van de dag moge duidelijk zijn: laat vooral weten welk ongeluk je allemaal al gehad hebt op deze potentieel gitzwarte dag.