'Trump, Groenland is niet te koop'

Vast een hele teleurstelling voor Amerikaans president Donald Trump. Groenland blijkt helemaal niet te koop! Eerder gaf Trump aan Groenland wel te willen kopen vanwege de strategische ligging en mogelijkheid van het ontginnen van een enorme hoeveelheid grondstoffen, maar regeringsleiders en bewoners van Groenland vinden Trump maar gek.

"Als hij hier serieus over nadenkt, dan is dit het definitieve bewijs dat hij gek is geworden”, volgens parlementslid Soren Espersen van de Deense Volkspartij. Lars Lokke Rasmussen, van de Deense oppositie, was totaal verrast en dacht direct aan een gebbetje van Trump. "Dat moet een 1 aprilgrap zijn, helemaal in het verkeerde seizoen."

Inwoners van het enorme eiland, dat onderdeel is van Denemarken, vinden maar dat Trump neerbuigend doet. "Het voelt alsof hij de realiteit niet begrijpt. Het is zo dom." Verpleegkundige Tina Joergensen weet dat Trump rijk is, maar een onderdeel van een land kopen gaat toch wel te ver. "Hij kan kopen wat hij wil, denk ik. Dat is wat hij denkt tenminste, maar dit kan niet. Sorry. Het zijn mensen, het is een land, een cultuur."

De laatste grote landaankoop van de Verenigde Staten vond plaats in 1867, toen toenmalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken William Seward Alaska van de Russen wist te kopen. Over die aankoop werd aanvankelijk nogal spottend gedaan. Alaska werd al snel Sewards fridge, oftewel de ‘koelkast van Seward’ genoemd.

Toch lijkt de aankoop van Groenland niet een verkeerde keuze. De VS heeft al een aantal legerbases op het eiland en wat dat betreft speelt Groenland een grote rol in de verdediging tegen de Russen. Daarnaast heeft China ook interesse in het kopen van invloed in het eiland. Onder druk van de VS zag Groenland af van een Chinees project om drie vliegvelden op het eiland te moderniseren