1100 jaar oude bierhal gevonden

Tijd voor wat goed nieuws, zo tussen alle ellende door: op het Schotse eiland Rousay heeft men een heuse bierhal gevonden. Nou staat er ook een bierhal in bijvoorbeeld Tilburg, maar deze is toch wat boeiender: de hal is namelijk 1100 jaar oud.

Uiteraard kun je er niet meer even zo naar binnen lopen, het zijn vooral de funderingen die archeologen aangetroffen hebben, naast de nodige voorwerpen die met een dergelijke hal geassocieerd worden. Naar alle waarschijnlijkheid was het een hal van de Vikingen, die nogal wat invloed hebben gehad op de Britse eilanden. De deuren van deze hal waren vermoedelijk geopend van ongeveer de 10e tot de 12e eeuw, met hooggeplaatste Vikingen als gasten.

In het gebied, Skaill Farmstead, wordt al jaren gegraven door archeologen en studenten. Het is al meer dan duizend jaar bewoond en vooral uit de Vikingtijd is er veel te vinden. Onder meer oude afvalhopen bieden veel informatie over de manier waarop de mensen er leefden, wat ze aten en hoe ze aan hun eten kwamen.