Premier League spendeert 1,52 miljard euro, elf clubrecords

De twintig clubs uit de Premier League hebben deze zomer omgerekend 1,52 miljard euro uitgegeven op de transfermarkt, aldus Deloitte. Daarmee blijft de competitie net iets onder het record van 2017, toen er voor 1,55 miljard euro werd geshopt. Op de slotdag van de transferwindow werden donderdag slechts zeventien deals beklonken, waardoor het met 184,4 miljoen euro relatief bescheiden bleef.

De transfer van Alex Iwobi van Arsenal naar Everton was de duurste transfer van de dag met zo'n 37 miljoen euro. Manchester United verdiende op de slotdag het meest door Romelu Lukaku voor zo'n 80 miljoen euro aan Internazionale te verkopen.

Verrassenderwijs was het Arsenal dat gedurende de zomer het meeste geld uitgaf. The Gunners besteedden 168 miljoen euro aan nieuwe spelers. Op de slotdag kwamen Kieren Tierney (27 miljoen van Celtic) en David Luiz (9 miljoen van Chelsea) nog naar het Emirates om de selectie compleet te maken.

Rivaal Tottenham Hotspur roerde zich ook nog flink met de komst van Giovani Lo Celso en Ryan Sessegnon. Eerstgenoemde wordt gehuurd van Real Betis met optie tot koop en voor de negentienjarige Sessegnon werd 27 miljoen euro overgemaakt naar Fulham.

De club had eigenlijk ook nog Paulo Dybala willen kopen van Juventus, maar de Italiaanse topclub weigerde op het laatste moment mee te werken, waardoor Tottenham-trainer Mauricio Pochettino naast zijn droomaanwinst greep.

In totaal verbraken elf clubs hun transferrecord, waaronder Watford. Die club wilde ver gaan voor Steven Bergwijn van PSV, maar de Oranje-international weigerde. Ismaïla Sarr bleek wel te overtuigen en hij maakte de overstap voor 32 miljoen euro van Stade Rennes.

Elf van de twintig clubs gaven meer uit dan ooit tevoren. Promovendus Sheffield United gaf liefst vier keer meer uit dan bij hun vorige record. Arsenal, Aston Villa, Leicester City, Manchester City, Newcastle United, Tottenham, Southampton, Watford, West Ham United en Wolverhampton overschreden ook hun recordcijfers.

Harry Maguire werd deze zomer de duurste aanwinst toen Manchester United 87 miljoen euro voor hem overhad, terwijl het vertrek van Eden Hazard (100 miljoen naar Real Madrid) het meeste geld in het laatje bracht. Chelsea maakte door die deal zelfs winst, wat verder enkel Crystal Palace en Liverpool lukte deze transferzomer.