'Levende wezens op de maan'

De maan is naar alle waarschijnlijkheid niet meer zo dood als het ooit was en dat is te danken - voor zover het positief is - aan Israël. In april crashte de Israëlische maanlander Beresheet op de maan en daarbij zijn vermoedelijk duizenden beestjes op het hemellichaam terechtgekomen.

Men had enkele duizenden tardigrada's aan boord van de lander geplaatst, ook wel bekend als waterbeertjes, en die zijn op z'n zachtst gezegd nogal hardnekkig; extreme hitte, extreme droogte, extreme kou, ze kunnen het allemaal aan. Sterker nog, de ongeveer één millimeter grote waterbeertjes kunnen volledig uitgedroogd vele tientallen jaren voortbestaan, waarbij hun metabolisme daalt tot zo'n 0,01 procent van de gebruikelijke waarden. Een druppel water erop en ook al zijn we een halve eeuw verder, het waterbeertje is weer zo goed als nieuw.

Enfin, deze onverwoestbare dieren waren dus aan boord van Beresheet en de baas van de Arch Mission Foundation, Nova Spivack, is duidelijk: "We geloven dat de kans op overleven door de waterbeertjes extreem groot is." De Foundation beheert een soort backup van het leven op aarde en stuurt deze zo nu en dan de ruimte in, mocht het op aarde écht helemaal uit de klauwen lopen. Zo was er een soort maanbibliotheek aan boord van de Beresheet, een soort DVD met 30 miljoen pagina's aan menselijke historie - zichtbaar onder de microscoop - en DNA, met daarbij ook uitgedroogde waterbeertjes.

Niet iedereen is er even gelukkig mee dat de maan nu mogelijk bevolkt wordt door de beestjes. "Dit betekent dat de maagdelijke omgeving van de maan is doorbroken", aldus professor Monica Grady. Dat gaat zelfs tegen de internationale afspraken in, waarin men stelt dat ruimtevaartuigen die de aarde verlaten hun omgeving niet mogen besmetten. "Je zou kunnen stellen dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin dat in 1969 al deden, dat is waar, maar sindsdien weten we veel beter hoe we dergelijke hemellichamen moeten beschermen. Ik denk niet dat iemand toestemming gekregen zou hebben om waterbeertjes over de maan te verspreiden, dus dit is niet goed."

Het lijkt overigens niet heel waarschijnlijk dat de waterbeertjes vanaf de maan een aanval op aarde gaan plannen; ze zijn dus uitgedroogd en hebben in principe wel een beetje water nodig om weer in actie te kunnen komen. In theorie zouden ze verzameld kunnen worden, teruggebracht worden naar de aarde en daar worden bestudeerd om de effecten van het verblijf op de maan te bekijken, maar met beestjes van amper een millimeter lijkt dat een flinke uitdaging.

Fans van de waterbeertjes kunnen zich op het FOK!forum melden in het waterbeertjestopic, want natuurlijk is dat er.