Mieren vernielen spinnenwebben om soortgenoten te redden
Het is dinsdagochtend, de hoogste tijd dus voor een stukje Veromessor pergandei-nieuws, dat moge duidelijk zijn. De mierensoort leeft grofweg in Californië en Arizona en onderzoekers hebben iets bijzonders ontdekt: ze vernielen spinnenwebben om soortgenoten te redden, mits die uit hun eigen nest komen.
Voor het volledige proces verwijzen we gelijk door naar het veel meer gedetailleerde bronartikel, maar het principe is simpel. In de uiterst vroege ochtend gaan de mieren met vele duizenden tegelijk op pad om zaden te zoeken, wat ze in één lange optocht doen. De lokale spinnen zien dit uiteraard als een prima hapje en spinnen over de gehele route webben, waar de mieren dan in belanden - zij kunnen een web niet zien.
Onderzoekster Christina Kwapich ontdekte echter iets opvallends: als een mier in een web vast zat, kwamen andere mieren uit het nest het web vernielen, om zo het slachtoffer te redden, terug naar het nest te dragen en daar te ontdoen van de plakkerige spinnendraden. "Alsof er een circustent werd afgebroken", aldus Kwapich.
Er zijn wel meer diersoorten die soortgenoten redden, maar dat gebeurt doorgaans bij dieren die in kleine populaties leven. Zo leven bepaalde dolfijnen in groepen van grofweg tien stuks en het verliezen van één van hen is dus een significante klap, terwijl een koningin van deze specifieke mierensoort er dagelijks al ruim zeshonderd uit zit te persen.
Slechts twee soorten primaten gaan zelfs zo ver dat ze menselijke vallen slopen om soortgenoten te redden, vergelijkbaar met het gedrag van de mieren. Overigens worden de webben gesloopt door mieren die opvallend groter zijn dan de rest van de mieren, waardoor Kwapich vermoedt dat het gaat om een soort bodyguards.
Mieren in actie (Bron: YouTube)