Celstraf voor man die werkstraf probeerde af te kopen

Een 23-jarige man uit Heerlen moet alsnog gaan zitten als vervanging voor een werkstraf die hem door de rechtbank werd opgelegd. De man werd in februari 2019 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 180 uur omdat hij een hennepplantage had en daarbij ook stroomdiefstal had gepleegd.

Toen hij uiteindelijk met zijn werkstraf startte, bood hij de werkmeester bij het project een som geld aan om zijn werkstraf niet te hoeven doen. Deze werkmeester rapporteerde dit aan de Reclassering, die daarop direct besloot de werkstraf te retourneren aan het Openbaar Ministerie. Door een beslissing van de officier van justitie werden de resterende 162 uur werkstraf vervolgens omgezet in 82 dagen vervangende hechtenis.

De rechtbank verklaarde het bezwaar van de man tegen de omzetting niet ontvankelijk, omdat hij niet op tijd bezwaar had gemaakt tegen de omzetting. Dat deed hij pas, zonder opgave van reden, nadat hij voor het uitzitten van de vervangende hechtenis was opgepakt.