Haga Lyceum eist extra huisvesting bij rechter

"Wat is uw plan B als ik uw verzoek niet inwillig? Wat gaat u doen voor die extra leerlingen?", vroeg de rechter aan directeur Soner Atasoy vanmiddag in een nieuwe rechtszaak tussen het Haga Lyceum en de overheid. "Dan hebben we een groot probleem."

Volgens Atasoy heeft de school voor volgend jaar inmiddels 220 nieuwe aanmeldingen van leerlingen ontvangen. Daarvan zijn er al 180 geplaatst, zo beweert de schoolbestuurder. Het zijn andere cijfers dan waar de gemeente deze week mee kwam. Die stelt dat er 129 leerlingen zijn geplaatst via centrale loting.

Hoe dan ook betekent het dat het Haga Lyceum fors gaat groeien. Op dit moment krijgen er namelijk 175 leerlingen les in een gebouw, dat net genoeg ruimte heeft voor deze groep. Een verdubbeling is dus in aantocht.

Aannemer
En dus moet er meer ruimte komen. Maar hoe die ruimte eruit moet komen te zien, welke aannemer de werkzaamheden gaat uitvoeren: daarover verschillen de gemeente en de school fundamenteel van mening. En dus volgde een nieuwe rechtszaak in het slepende dossier rondom de islamitische school.

De nieuwste eisen van het Haga Lyceum: de aannemer die de school heeft gecontracteerd, moet betaald worden door de gemeente. En de aannemer die de gemeente heeft gecontracteerd moet stoppen met de werkzaamheden. "Uit alles blijkt dat wij bouwheer zijn, er zijn beloftes gedaan door de gemeente. Wij hebben een reguliere aanvraag ingediend en we voldoen aan de wetgeving", betoogde Atasoy.

"Ouders zullen dit niet pikken"
"Als wij geen gelijk krijgen, dan zal er opschudding in Amsterdam ontstaan. Dat kan ik u wel vertellen. Ouders zullen dit niet pikken. Zij staan niet achter de gemeente. De gemeente heeft geprobeerd om alle ouders van ons af te pakken. Straks sta ik daar gewoon met 360 kinderen en 700 ouders en dan ga ik eisen. Wij zijn al voor het negende jaar bezig...", zei Atasoy. Hij mocht zijn betoog niet afmaken van de rechter. "U valt in herhaling."

Atasoy kwam namelijk tijdens de rechtszaak meermaals terug op de juridische strijd tussen het Haga Lyceum en de overheid. Die begon al in 2011. De gemeente heeft de komst van het Haga altijd betreurd, maar moest uiteindelijk wel voor huisvesting zorgen na een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Nederland. Het Haga Lyceum opende twee jaar geleden de deuren bij Sloterdijk.

Verwarring
De rechtszaak vandaag zou in eerste instantie gaan over de tijdelijke uitbreiding van de school met 665 vierkante meter. Deze grootte is gebasseerd op de verwachte groei. Maar Atasoy kondigde direct aan het begin van de zaak aan dat hij het liever wilde hebben over de eigenlijke aanvraag van de school voor permanente uitbreiding. "We willen een kleine voorfinanciering zodat er 5 september een gebouw staat."

De verwarring in de rechtszaal was groot na deze opmerkelijke stap van de schoolbestuurder. Zelfs de advocaat van het Haga Lyceum was niet op de hoogte.

Tijdens de zaak werd er veel gediscussieerd en kwamen de partijen niet dichter bij elkaar. De rechter vatte de patstelling tussen de school en de gemeente samen: "Ik constateer dat u niet tot overeenstemming kunt komen. Er is gebakkelei." Ook betwijfelde de rechter openlijk of zij wel bevoegd is om over het verzoek van het Haga Lyceum te beslissen. "U wil een verstrekkende voorziening. U kunt van mij niet de bevoegdheid krijgen om te doen op het terrein wat u wilt."

Huilen
De advocaat van de gemeente beloofde dat het hoe dan ook goed zal komen met de huisvesting van de leerlingen. "Dat is ook waar het college het over wil hebben en niet over wat als Atasoy onrechtmatig gaat bouwen."

Atasoy kondigde aan zelfs nog een plan C te hebben als hij in het ongelijk wordt gesteld. Details hierover gaf de bestuurder niet. Ook liet Atasoy doorschemeren dat het Comenius Lyceum akkoord zou zijn gegaan met het tijdelijk plaatsen van leerlingen.

Begin volgende week volgt er een uitspraak en zal duidelijk worden wie er gaat bouwen op het terrein van het Haga Lyceum. De tijd dringt wel: over ruim een maand begint het nieuwe schooljaar.

De rechter: "Wat als ik u aanvraag van vandaag afwijs?" Atasoy: "Dan ga ik huilen in een hoekje."