Minuscule oogbewegingen, nieuwe identificatiemethode?

Onderzoekers van de Universiteit van Potsdam in Duitsland hebben een mogelijk interessante nieuwe manier van identificeren ontwikkeld, of zijn daar in elk geval mee bezig. Het systeem is gebaseerd op de minuscule oogbewegingen, die - zo blijkt - voor iedereen net even anders zijn.

De nieuwe methode is anders dan bijvoorbeeld de al veel gebruikte irisscan, wat uiteraard ook op de ogen gericht is. Volgens onderzoekster Lena Jäger en haar team is de nieuwe methode in potentie nauwkeuriger, en is het systeem dat zij ontwikkeld hebben - DeepEyedentification genaamd - sowieso al sneller dan alle andere systemen die op hetzelfde principe gebaseerd zijn.

Voor een nauwkeurige identificatie was vaak vrij veel tijd nodig, soms meer dan een minuut. DeepEyedentification is echter een stuk sneller: na één seconde had het model al dezelfde nauwkeurigheid bereikt als het tot nu toe beste model na honderd seconden, en vijf seconden later was de foutmarge ook nog eens tien keer zo klein.

Jäger en haar collega's hopen dat hun methode uiteindelijk gebruikt kan worden om apparaten als smartphones, laptops en tablets nog veiliger te maken, onder meer doordat dit systeem in principe niet te kraken is met een vooraf opgenomen video.

Voor een meer technisch en gedetailleerd verhaal verwijzen we graag door naar het artikel op TechXplore en natuurlijk het onderzoek zelf.