Laurens ten Dam (38) stopt na dit seizoen als profrenner

Wielrenner Laurens ten Dam zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat heeft Ten Dam (38) laten weten in zijn podcast Live Slow, Ride Fast.

"Zeggen dat je stopt is moeilijker dan zeggen dat je doorgaat, maar dit is mijn laatste jaar in de World Tour." Ten Dam kwam afgelopen week ten val in de Ronde van Oostenrijk en vreesde dat hij zijn heup dat gebroken. "Dat was wel een klote-gevoel", zegt de renner van CCC. "Ik ben blij dat ze in het ziekenhuis zeiden dat ik dit jaar nog wat koersen kan rijden, want zo had ik het niet willen zien eindigen."

Ten Dam maakte in 2004 zijn profdebuut bij de Bankgiroloterij-ploeg. Vervolgens kwam hij via Shimano-Memory Corp en Unibet.com bij de Rabobank-ploeg terecht. Hij zou negen jaar voor de ploeg rijden. Een negende plek in de Tour de France van 2014 was zijn grootste uitschieter. In 2016 vertrok hij naar Giant-Alpecin, waarna hij na twee jaar Team Sunweb sinds dit jaar voor CCC uitkomt. “Ik heb mijn ploeg afgelopen week op de hoogte gesteld”, aldus Ten Dam. “Ik voel me heel goed bij deze ploeg, maar heb een klein beetje een schuldgevoel omdat ik nog niet heb kunnen leveren wat ze van me verwachten.”

"Ik zal altijd blijven fietsen, maar ik stop als prof. Ik word in november 39 en ben dan zestien jaar prof geweest. Dat had ik van tevoren niet gedacht, toen ik wielrennertje werd." Ten Dam verwacht volgende maand te kunnen starten in de Vuelta a España. “Dat was het plan en dat ga ik nu nog steeds doen”, geeft hij aan. Eerder sprak hij over een rentree in de Deutschland Tour. “Ik spreek in de Tour nog met de ploeg en dan gaan we bekijken welke wedstrijden ik als laatste ga rijden.” Waarschijnlijk zal zijn laatste wedstrijd de Ronde van Lombardije worden

Ten Dam werd bij het grote publiek bekend in 2013, tijdens de Tour van Bau en Lau. In de eerste Ronde van Frankrijk na de dopingbekentenissen van onder anderen Lance Armstong en Michael Boogerd schitterden Ten Dam en ploeggenoot Bauke Mollema. In de eerste bergetappe werden ze vierde en vijfde, op de Mont Ventoux werd Ten Dam negende. Naar eigen zeggen was het een van zijn beste dagen in het peloton. Uiteindelijk werd Ten Dam dertiende, een jaar later eindigde hij zelfs als negende in het algemeen klassement. De beste prestatie van de Noord-Hollander in grote ronde boekte hij in de Vuelta van 2012, waar hij achtste werd. 

Ten Dam houdt nog steeds van het fietsen, maar vertelt ook over de bijkomende dingen. "Voor drie weken naar een hoogtestage is niet leuk als je een gezin hebt. Ook zo'n valpartij is vervelend. Het trainen vond ik niet erg of kleine koersen rijden. Ik had het in Oostenrijk echt naar mijn zin. Maar zo'n Vuelta met het mes tussen de tanden had ik weer minder gevonden...'"

Laurens ten Dam bergt wedstrijdfiets op. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Laurens ten Dam bergt wedstrijdfiets op. (PRO SHOTS/George Deswijzen)