De Gendt wint op een fantastische manier achtste etappe in Tour de France

Thomas De Gendt heeft de achste rit in de Tour de France gewonnen. De rasaanvaller van Lotto Soudal vertrok vlak na de start en maakte het met een indrukwekkende solo af. Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe kwamen vlak achter De Gendt, waardoor Alaphilippe de leiderstrui overneemt van Giulio Ciccone. 

De tweehonderd kilometer lange zware etappe in het Centraal Massief werd vooraf gezien als een voor de vroege vluchters, maar slechts vier man zaten mee in de kopgroep: Niki Terpstra (Total-Direct Energie), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Benjamin King (Dimension Data) en even later sloot ook Alessandro De Marchi (CCC) aan.

De voorsprong van de kopgroep liep op naar de vijf minuten, waarna Bora-Hansgrohe en Sunweb de achtervolging leidden in het peloton. De voorsprong liep terug, maar nog altijd had de kopgroep een mooie voorsprong van drie minuten en dertig seconden. Daarna nam Astana de kop over in het peloton en liep de voorsprong langzaam terug, waar de kopgroep nog maar bestond uit De Gendt en De Marchi. Terpstra en King moesten op de vele klimmetjes afhaken.

Education First ging zich ook bemoeien met de achtervolging, waarna de voorsprong behoorlijk terugliep. Het tempo was zo hoog dat verschillende renners moesten lossen, waaronder de nummer drie van het klassement Dylan Teuns. Ook verschillende snelle mannen moesten passen en in het peloton bleef nog maar een groep van vijftig man over.

Op de laatste beklimming liet De Gendt ook De Marchi achter en had hij nog een voorsprong van één minuut op het peloton, waar even daarvoor Geraint Thomas ten val kwam. De Tour de France-winnaar kon op het laatste klimmetje wel weer de aansluiting vinden met het peloton, maar had geen antwoord toen Julian Alaphilippe zijn versnelling inzette, alleen Thibaut Pinot kon volgen. De twee Fransen bleven lange tijd hangen op twintig seconden, terwijl het peloton een achterstand had van dertig seconden op De Gendt. Op het laatste knikje in de voorlaatste kilometer kwam Alaphilippe samen met Pinot tot op tien seconden, maar dichterbij kwamen ze niet, waardoor De Gendt Lotto Soudal de eerste zege gunde deze Tour de France.

De Gendt wint op een fantastische manier achtste etappe in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
De Gendt wint op een fantastische manier achtste etappe in Tour de France (Pro Shots / Action Images)

In het algemeen klassement mag Alaphilippe morgen starten in het geel op de Franse nationale feestdag Quatorze juillet. Ook Pinot deed goede zaken in het klassement door naar de derde plaats te springen. Hij heeft een achterstand van 53 seconden op zijn landgenoot, terwijl de voormalige geletruidrager Giulio Ciccone een achterstand heeft van 23 seconden.