13-jarige pleegt zelfmoordaanslag: vijf doden, tientallen gewonden

In de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar heeft een slechts 13-jarige jongen vrijdagochtend een zelfmoordaanslag gepleegd. De tiener blies zichzelf op tijdens een bruiloft, waarbij zeker vijf - en volgens bewoners zelfs tien - doden vielen en in elk geval veertig mensen gewond raakten.

De jongen liet zijn explosieven ontploffen in het huis van Malik Toor, de commandant van een lokale militie die de overheid steunt. Toor kwam bij de aanslag om het leven en vermoedelijk was hij ook het doelwit. Milities als die van Toor werken vaak samen met de dunverspreide Afghaanse veiligheidstroepen om ervoor te zorgen dat de Taliban en ISIS geen gebied veroveren.

In het district Pacheragam van de provincie Nangarhar heeft ISIS haar lokale hoofdkwartier, terwijl de Taliban er ook nog altijd stevig aanwezig is. Vooral ISIS heeft in hoofdstad Jalalabad regelmatig aanslagen gepleegd, de Taliban doodde onlangs nog 26 leden van een pro-regeringsmilitie.

Ondertussen zijn nog altijd vredesgesprekken gaande tussen de Taliban en de Afghaanse overheid, waarbij de Taliban weinig hoopvolle taal uitsprak: "We zullen tegen buitenlandse en Afghaanse troepen blijven vechten, tot een vredesdeal is getekend." De aanslag van vrijdag is nog door niemand opgeëist.