Diemense raad kan biomassacentrale niet tegenhouden

Ondanks de hele gemeenteraad tegen is, werd donderdagavond geconcludeerd dat Diemen de komst van de biomassacentrale niet kan tegenhouden. Daarom stemde de Diemense raad in met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.

Als het aan energiemaatschappij Nuon ligt wordt de biomassacentrale in Diemen in 2022 in gebruik genomen. De zorgen om de komst en de hoeveel CO2-uitstoot die de centrale zal realiseren lopen hoog op. Omdat de plannen voor de biomassacentrale op papier binnen de normen blijven, waardoor Diemen wettelijk niet kan weigeren, zonder forse schadeclaims te riskeren, werd er een zogeheten verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

De raad is unaniem tegen de komst van de centrale, maar tijdens de discussie die vanavond plaatsvond werd door de burgemeester en wethouders geconcludeerd dat de gemeente geen juridisch gegronde redenen heeft om de centrale te weigeren. GroenLinks, D66, PvdA en CDA steunden dit. Wel benadrukten zij dat niet één partij de biomassacentrale graag ziet komen.

"Niemand wil deze centrale, maar de gemeenteraad kan die niet wegstemmen. Ik vind dat een ongemakkelijke waarheid omdat ik alle zorgen, vragen, twijfels en boosheid in onze samenleving serieus wil nemen. Het voelt alsof we ja zeggen tegen een centrale die niemand wil", aldus wethouder Scholten.

Provincie
Door het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen wordt de bal bij de provincie neergelegd. Daar moet nu het besluit vallen of er een omgevingsvergunning wordt afgegeven voor de bouw van de biomassacentrale.

Nuon heeft beloofd de uitstoot van de centrale stapsgewijs te beperken. Ook moet de verbranding van biomassa geleidelijk afgebouwd worden en zal dit uiterlijk in 2045 stoppen.