Trump wil niets meer met Britse ambassadeur te maken hebben

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn in een diplomatieke rel verzeild geraakt door gelekte e-mails van de Britse ambassadeur Sir Kim Darroch. Daarin werd Donald Trump als onhandig en onbekwaam omschreven. De Amerikaanse president noemde Darroch vervolgens een domme vent en een hoogdravende gek, en zei erbij dat premier Theresa May haar Brexit-onderhandelingen heeft verprutst omdat ze niet naar zijn advies had geluisterd. Trump wil geen zaken meer doen met de ambassadeur.

Naar aanleiding van de zaak werd dinsdag een ontmoeting gecanceld tussen de handelsministers van beide landen. De Britse regering zegt Darroch volledig te steunen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft ondertussen aan met iedere Britse diplomaat te zullen blijven spreken tot er meer duidelijkheid van het Witte Huis is.

In de betreffende mails, uit 2017, schreef Darroch onder meer dat geruchten over conflict en chaos in het Witte Huis goeddeels op waarheid berustten. Ook noemde hij het Amerikaanse beleid omtrent gevoelige dossiers zoals Iran chaotisch en niet coherent.

Volgens Britse diplomaten deed de ambassadeur daarmee gewoon zijn werk. De oorsprong van het lek is onduidelijk. Darroch zou met Kerstmis met pensioen gaan, maar het is de vraag of hij het nog wel zo lang zal uithouden. De kwestie stelt het Verenigd Koninkrijk voor een dilemma, want de ambassadeur nu de wacht aanzeggen kan als teken van zwakte worden opgevat, juist nu het land sterk en onafhankelijk over wil komen bij handelsbesprekingen na de Brexit. Maar hem aan laten blijven kan de relatie met de VS verder onder druk zetten.

De meest waarschijnlijke kandidaat om premier May eind deze maand op te volgen, Boris Johnson, sloot dinsdag in een tv-debat niet uit dat hij Darroch zal ontslaan. Zijn tegenstrever Jeremy Hunt noemde de uitlatingen van Trump respectloos. Hunt wil de ambassadeur gewoon op zijn post laten.

Update 13.30 uur
Darroch heeft besloten om zelf op te stappen. Hij zegt dat het lek het onmogelijk voor hem heeft gemaakt om zijn werk te doen.