Man jaar naar psychiatrisch ziekenhuis voor poging doodsteken ambulanceverpleegkundige

Een 34-jarige man uit Heeze moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis vanwege een poging tot doodslag op een ambulanceverpleegkundige. De man verkeerde tijdens het incident in een psychose en is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door de rechtbank Oost-Brabant.

In december 2018 ging een ambulance op een melding af in Heeze. De verpleegkundige en de ambulancechauffeur belden aan op het betreffende adres en werden daar binnengelaten door een vrouw. De verdachte was op dat moment in de woning en reageerde agressief in de richting van de hulpverleners. Plots rende de verdachte naar de keuken en pakte daar een mes. De hulpverleners wilden er vandoor gaan, maar één van hen gleed uit in het halletje bij de voordeur.

De verdachte begon daarop met het mes op hem in te steken, maar de verpleegkundige kon de steken in de richting van zijn borst en buik afweren met een schoenenrek. De ambulancechauffeur wist zijn partner uiteindelijk weg te trekken. De verdachte rende vervolgens naar buiten en sloeg met het schoenenrek een ruit van de ambulance kapot.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Deze deskundigen stellen dat er sprake is van een ziekelijke stoornis in de vorm van een posttraumatische stressstoornis. Hij was tijdens het incident in een andere wereld en raakte de controle over zijn handelen kwijt. De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar.

Dit betekent dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Uit de rapporten van de psychiater en psycholoog blijkt dat er een reële vrees bestaat dat de verdachte ook in de toekomst gevaarlijk is voor anderen. De rechtbank laat hem daarom in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen, zodat de verdachte de noodzakelijke behandeling krijgt. De rechtbank volgt daarmee de eis van de officier van justitie.

De verdachte moet de ambulanceverpleegkundige een schadevergoeding betalen van 5.000 euro en hij moet de kosten voor een nieuwe ruit van de ambulance vergoeden (ruim 3.300 euro).