120 uur taakstraf voor gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop

Een 28-jarige inwoonster van Texel is wegens gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop veroordeeld tot 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot vrijwel dezelfde beslissingen. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde hiertegen hoger beroep in en vorderde dat de verdachte wegens dood door schuld zal worden veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar.

Op 30 maart 2016 reed de verdachte op Texel met haar auto een 21-jarige fietsster van achteren aan, die dat niet overleefde. De verdachte reed niet harder dan de toegestane 80 kilometer per uur, maar reed wel te hard voor verantwoord verkeer ter plaatse, omdat het aardedonker was en de weg niet was verlicht. Aanvankelijk werd de verdachte er van beschuldigd dat zij op het moment van de aanrijding aan het appen was. Die beschuldiging is in hoger beroep door het OM niet langer gehandhaafd en is ook niet komen vast te staan. Het wel bewezen rijgedrag was volgens het hof onvoldoende voor dood door schuld.

Geen schadevergoeding voor ouders
De ouders eisten vergoeding voor de door hen geleden zogenoemde shockschade. Hoewel het hof begrijpt dat de ouders onherstelbaar leed is aangedaan, heeft het de claims op juridische gronden niet toegewezen.