Horecabranche: 'Verkoop lachgas onwenselijk'

Een onschuldige partydrug of een gevaar voor de volksgezondheid? Minister Grapperhaus wil lachgas het liefst verbieden. De Koninklijke Horeca Amsterdam sluit zich daar nu bij aan. Maar zolang het legaal is gaat het gebruik in de stad op grote schaal door.

Lachgas is een trend bij het uitgaan. Het gas werkt vrijwel direct en zorgt voor een korte sterke roes. Het is 100% legaal. Maar het is toch omstreden, onder andere omdat er zuurstoftekort kan optreden in je hersenen en de effecten op lange termijn bij regelmatig gebruik nog niet helemaal duidelijk zijn. De meningen over het gebruik lopen dan ook sterk uiteen.

Lees ook: Minister Grapperhaus wil in gesprek over verbod op lachgas

Arjan de Waard van Koninklijke Horeca Nederland is duidelijk in zijn mening over lachgas: "Wij vinden dat lachgas schadelijk is, het brengt onrust en het is een op de korte termijn gerichte manier van geld verdienen. Ondanks dat het een legaal product is, is het onwenselijk dat horeca-ondernemers dit in hun zaak verkopen."

Ook verkocht op festivals
Lachgas wordt vaak op straat gebruikt, maar ook in Amsterdamse clubs en op festivals verkocht. De meeste verkopers willen daar niet openlijk over praten. Lachgaskoeriers en een wekelijks terugkerend Amsterdams festival laten ons weten dat ze niet openlijk geassocieerd willen worden met de populaire drug. Een van de bekendste clubs in Amsterdam, Club Air wilde telefonisch wél een reactie geven.

Lees ook: Lachgasgebruik Koningsdag baart staatssecretaris zorgen: 'We nemen dit erg serieus'

"We zijn sinds een maand of 2 begonnen met het verkopen van lachgas. Het idee is ontstaan omdat mensen er simpelweg naar vroegen in de club. Sindsdien verkopen wij soms op een donderdag ballonnen, wij willen dit vanwege ons imago niet te vaak doen", luidt de reactie van Club Air. 

'Verkoop gigantisch'
"Wanneer het echt naar voren is gekomen was met Koningsdag', zegt De Waard. 'Dat was echt gigantisch, de verkoop. En vooral op het Leidseplein, ik spreek uit ervaring. Zelfs de verkopers onderling kregen ruzie en waren aan het vechten voor hun gebiedje. Dat is natuurlijk een slechte ontwikkeling."  

Minister Grapperhaus maakt zich vooral zorgen over de combinatie van lachgas met alcohol of andere drugs. Hij noemt dat levensgevaarlijk. Of een verbod er ook echt komt is de vraag, de minister wil eerst met betrokken instanties in gesprek.