OM in hoger beroep: Wilders is schuldig en verdient straf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een geldboete van 5.000 euro geëist tegen Geert Wilders. Het OM vindt hem schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

In een video geeft persadvocaat-generaal (pers-AG) Jan Hoekman een toelichting op de eis. Het gehele verhaal van het OM, het requisitoir, staat online. Daarin wordt uitgelegd waarom er in de ogen van het OM sprake is van een strafbaar feit en waarom er dan ook een straf moet volgen. Pers-AG Hoekman: "Er is sprake van strafbare feiten die de kernwaarden raken van onze vrije en democratische samenleving. Namelijk dat iedereen recht heeft om gelijk behandeld te worden en dat er niemand gediscrimineerd mag worden. Niemand mag worden weggezet als minderwaardig."
 
Ook vertellen de officieren van justitie in hoger beroep, de advocaten-generaal, dat het OM zelfstandig de beslissing heeft genomen om Wilders te vervolgen. "Wilders is geen slachtoffer van een of ander complot of een snood plan. Hij is verdachte omdat het OM zelfstandig heeft besloten hem te vervolgen", aldus de pers-AG.