Hoe de Hawker Typhoon de strijd in Normandië hielp beslechten

Evaluaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bewezen dat jachtbommenwerper Hawker Typhoon een formidabel wapenplatform was. Vooral van de raketten ging een verwoestende werking uit. Daarmee konden gebouwen, pantservoertuigen en tanks worden uitgeschakeld.

Onderzoeker en hoofd afdeling Operationele Dienstverlening Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie schrijft het deze maand in de longread op de website Vrij! (75jaarvrij.nl). De geschiedenis van jachtbommenwerper Hawker Typhoon is deze maand het onderwerp.

"Vijandelijke tanks worden buiten gevecht gesteld en raken meestal in brand", stond in juni 1945 in een evaluatierapport van de 21e Britse Legergroep. "Voor geen enkel vliegtuig waren Duitse militairen in Normandië zo bevreesd als voor de Hawker Typhoon. Deze éénmotorige jachtbommenwerper speelde in de zomer van 1944 en ook daarna een hele belangrijke rol als breekijzer voor de geallieerde grondtroepen", aldus Van Loo.

Ontworpen als jachtvliegtuig
Hij vertelt onder meer dat het toestel al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd ontworpen door Sydney Camm. Door de precaire oorlogssituatie van Groot-Brittannië in het voorjaar van 1940 ging echter alle aandacht uit naar het opvoeren van de productie van de Spitfire en de Hurricane. De fabricage van nieuwe vliegtuigtypen als de Typhoon moest voorlopig wachten.

Het toestel is in de loop van de (oorlogsjaren) herhaaldelijk aangepast om aan de veranderende eisen te voldoen. Ook de taak wijzigde. De Typhoon was als jachtvliegtuig ontworpen, maar voldeed het beste als jachtbommenwerper met allesverwoestende raketten. Vlak voor D-Day hadden de geallieerden 18 Typhoon-squadrons, waarvan 7 met raketten. Op 6 juni bestookten 9 Typhoon-eenheden in Normandië doelen als kustbatterijen en Duitse hoofdkwartieren. 3 andere vlogen continu boven de Britse en Canadese landingsstranden om vooraf geselecteerde doelen aan te vallen en steun aan grondtroepen te geven.

Bloedbad
De typhoons hielden flink huis onder de Duitse eenheden toen de geallieerden in augustus 1944 bij Falaise doorbraken. Luitenant-vlieger H. Ambrose van 175 Squadron: "Een deel van het Duitse leger kon natuurlijk ontsnappen, maar de Typhoons en een aantal Spitfires maakten gehakt van het Duitse leger bij Falaise. (...) Je kon de Slag bij Falaise op 6.000 voet hoogte letterlijk ruiken in de cockpit. Kadavers van dode paarden die in staat van ontbinding verkeerden en vlees – verbrand vlees. Het was een vreselijk bloedbad."

De Hawker Typhoon speelde een belangrijke rol tijdens de geallieerde opmars. Het toestel tastte het Duitse moreel aan. "Vaak was het een Typhoon-aanval die het vijandelijke verzet brak en de geallieerde troepen definitief het initiatief en de overhand gaf", aldus Van Loo.

Op de NIMH-website www.75jaarvrij.nl staan naast tal van artikelen over de bevrijding ook filmfragmenten en podcasts.