Doodschopper grensrechter acht jaar cel in voor moordaanslag advocate

De rechtbank Den Haag heeft de 22-jarige Amsterdammer Yassine D. veroordeeld tot 8 jaar en 3 maanden gevangenisstraf voor het meedoen aan het plegen van een poging tot moord op een advocaat in Zoetermeer. We kennen D. nog wel als de kopschopper die veroordeeld is voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

De 21-jarige plaatsgenoot Marwan I. kreeg voor de moordaanslag op de advocate 8 jaar cel opgelegd. De derde verdachte, de 23-jarige Omer P., eveneens uit Amsterdam, werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De daadwerkelijke steker is onbekend gebleven.

Zonder aanleiding neergestoken
De advocaat had in september 2017 een afspraak met een potentiële cliënt op haar kantoor. Na een kort gesprek werd zij zonder aanleiding door de man neergestoken. Ze raakte daarbij ernstig gewond aan haar gezicht en hoofd. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat de aanleiding was voor de steekpartij. Het slachtoffer kan sinds de aanval niet meer haar vak uitoefenen en het kantoor dat ze met haar zus runde is failliet.

Lees ook: Doodschopper grensrechter steekt advocaat neer

Opdracht aaangenomen
De rechtbank oordeelt dat Marwan I. de opdracht om de advocate te steken heeft aangenomen en gepland. Yassine D. regelde onder andere het vervoer en is ook meegegaan naar Zoetermeer. Hij kreeg een hogere straf opgelegd omdat hij ook is veroordeeld voor verboden wapenbezit, mishandeling en belediging.

Voor het bewust en nauw samenwerken van Omer P. met de anderen is geen bewijs. Hij is alleen als chauffeur opgetreden.

Professioneel en gewetenloos
De rechtbank acht poging moord bewezen. De mannen maakten een weerzinwekkend plan en zijn op pad gegaan om de advocate op levensgevaarlijke wijze te verwonden. Hierbij gingen ze professioneel en gewetenloos te werk. Dat het slachtoffer niet is overleden, is niet aan de mannen te danken geweest.