Imker maakt zich grote zorgen om hulpeloze bijen in Amsterdam

Hoog in een boom aan de Coöperatiehof in De Pijp in Amsterdam vliegt een zwerm van tienduizenden bijen rond. Hoewel het bijenvolk geen overlast veroorzaakt bij de buurtbewoners, gaat het volk zonder korf of bijenkast vermoedelijk binnen drie dagen dood.

Imker Geert van Kerckhoven werd getipt over de rondvliegende bijen, maar kan ze niet helpen, omdat ze veel te hoog zitten.

De imker weet wel uit te leggen waarom de bijenzwerm daar rondvliegt: "Bij een natuurlijke geboorte van een bijenvolk gaat de koningin er met de helft van de bijen vandoor om het ouderlijk huis achter te laten voor de volgende generatie. En die koningin gaat daar met haar bijen ergens aan een plek verzamelen, om dan op zoek te gaan naar een nieuwe woning."

Nieuw onderkomen
Het probleem is alleen dat de bijen niet snel een nieuw onderkomen kunnen vinden. "In Amsterdam zijn er bijna geen holle bomen meer waar de bijen in kunnen wonen, dus dan is het aan ons imkers om die bijen te gaan vangen."

Een buurtbewoner heeft de bijenzwerm nog gezien voordat ze rondvlogen in de boom. "Ik zat met m'n buurvrouw te kletsen en ineens waren er allemaal bijen om ons heen. Wij dachten: Wat is dit nou? En even laten zaten ze allemaal daar, in de boom."

Volgens haar is het bijenvolk voor de buurt geen probleem. "Nee, maar ik zie ook bijna niet verplaatsen, of zo. We hebben een bijenprobleem. Tja, doe er dan wat aan."

Geen hulp
Bijen zijn bedreigde diersoorten en mogen niet zomaar verdelgd worden. Alleen een imker kan de bijen op een juiste manier verhuizen, maar dan moet hij er wel bij kunnen.

"Ik heb bij de brandweer geprobeerd hulp te vinden en via de gemeente geprobeerd hulp te vinden, maar niemand wil eigenlijk helpen om ons heel even dichter bij de bijen te brengen", vertelt Van Kerckhoven "We kunnen ze dan in een korf heel makkelijk vangen en in een halfuurtje is het probleem opgelost."

Niemand neemt verantwoordelijkheid
Zowel de gemeente als de brandweer neemt niet de verantwoordelijkheid voor de verhuizing. Daarom blijven de bijen voorlopig nog op hun plek.