Rechter gebiedt uitvoeren abortus tegen zin moeder en oma

Vrijdag is er precedent geschapen dat een rechter beslist of een vrouw een kind op de wereld mag zetten of juist niet. In Engeland heeft rechter Nathalie Lieven namelijk besloten dat een Britse vrouw, die inmiddels 22 weken zwanger is, niet het recht heeft om haar gewenste baby op de wereld te zetten.

Daar moet bij worden verteld dat de zwangere vrouw een mentale achterstand heeft. Volgens de rechtbankpapieren heeft de vrouw een mentale leeftijd van tussen de zes en negen jaar. De katholieke vrouw van Nigeriaanse afkomst is tussen de twintig en dertig jaar oud en wordt verzorgd in een verzorgingstehuis.


Geprepareerde foetus van 22 weken oud in het archief van Duits anatoom Gunther von Hagens (Foto: gettyimages)

De moeder van de vrouw heeft wanhopig aangegeven enorm graag voor het kind te willen zorgen. Ze is een verloskundige en wil samen met haar dochter het kind een liefdevol leven geven. Een maatschappelijk werker heeft ook al aangegeven dat het kind onder deze omstandigheden prima kan opgroeien. Lieven heeft die argumentatie in haar wijsheid en na advies van het verzorgingstehuis naast haar neer gelegd.

De rechter erkent dat het verplicht opleggen van een abortus extreem lijkt, maar ze is van mening dat dit het beste is voor de zwangere vrouw. "Ik ben me erg bewust van het onconventionele feit dat de staat een zwangerschap laat beëindigen zonder de toestemming van de moeder, maar op dit moment moet ik aan het kind denken en niet aan de sociale druk." Dood is blijkbaar beter dan levend.

Lieven, die een geschiedenis heeft met het nemen van abortusbevorderende maatregelen, is niet van mening dat enige moedergevoelens de vrouw gelukkiger maken na het hebben van een kind. "Ze heeft niet de capaciteiten om haar eigen beslissingen te maken, ook al lijkt het alsof ze het kind wil houden. Ze zal het kind liefhebben als ware het een pop."

Daarbij weet de rechter magisch dat het tegen haar wil ondergaan van een abortus voor deze vrouw psychisch minder zwaar zal zijn dan het hebben van een gewenst kind. De vraag die dan onmiddelijk rijst is wanneer toekomstige rechters die relatieve grens beetje bij beetje gaan verlagen om een abortus op te leggen 'in het belang van de moeder'.

De politie is overigens nog bezig met het onderzoeken hoe het kan dat deze vrouw zwanger is geworden.