Bijeenkomst over etnisch profileren: 'Raak ons niet aan!'

Buurtbewoners in Amsterdam Zuidoost vertelden op een bijeenkomst over hun ervaringen met etnisch profileren. Naast hen waren ook agenten aanwezig, die de gedupeerden te woord konden staan. Hard nodig, vindt Jair Schalkwijk van de organisatie 'Controle Alt Delete', die zich inzet tegen etnisch profileren.

Op de vraag hoe het tegenwoordig met etnisch profileren gesteld is, zei Schalkwijk dat nog steeds 'met name jonge mannen met een donkere huidskleur vaker gecontroleerd worden door de politie. "Maar dan zegt de politie 'algemene controle, rijbewijs en kentekenbewijs alstublieft!'"

Ervaringen van buurtbewoners lijken Schalkwijk in het gelijk te stellen. Een jongen op straat vertelde: "Misschien chill ik hier. Dan komt de politie aanrijden en ineens word ik getackeld. Dan komen ze erachter dat ik het niet was en zeggen ze alleen 'sorry', maar ik wil geld zien, ja toch? Schadevergoeding, man!"

Op de bijeenkomst verklaarde iemand dat hij vaak anders behandeld wordt dan een 'kaashollandse' vriend van hem, hoewel hij zelf nog nooit onterecht was staande gehouden. Een ander zei 'meer gediscrimineerd te worden dan de blanken': "Dat is gewoon een feit."

Plan van aanpak
De gemeente vergadert volgende week over een plan van aanpak van de politie dat etnisch profileren in de praktijk moet tegengaan. Agenten moeten, indien het plan verwezelijkt wordt, bijvoorbeeld een cursus 'professioneel aanhouden' volgen. Professioneel aanhouden moet bovendien een vast onderdeel worden van de resultaatgesprekken tussen de Amsterdamse eenheidsleiding en de sectorhoofden.

Hoewel Schalkwijk het goed vindt dat de politie aandacht aan het onderwerp besteedt, voorziet het plan volgens hem niet in de behoefte aan meer transparantie over het selectieproces: "De politie moet transparanter zijn over hoe ze eigenlijk mensen selecteren, want dáár zit het probleem." Concreet bedoelt Schalkwijk dat agenten de redenen voor het halt houden van personen moeten gaan bijhouden in een database: "Alleen op die manier kan namelijk gezien worden of etnisch profileren ook echt afneemt."

Minder politie
Toen we buurtbewoners naar oplossingen vroegen, zei een van hen 'minder politie' te willen. Hij denkt dat de buurt daardoor veiliger wordt. "Bovendien ís de buurt al veilig", voegt hij toe. Tegen de politie wilde hij zeggen: "Stop met ons preventief fouilleren en al die ongein, en raak ons niet aan!"