'Opzouten met Suikerfeest'

Nadia Zerouali is culinair schrijfster en presentatrice van het programma 'Het Ramadangerecht' op televisie en daarmee is zij Ramadanexpert. Zij ziet de naam Suikerfeest dan ook het liefst verdwijnen.

"Er wordt inderdaad veel lekkers geserveerd, maar het gaat niet om de suiker", aldus Zerouali. Het gaat moslims volgens haar voornamelijk om het 'einde van het vasten', wat immers de officiële naam van het Suikerfeest is: Eid-al-Fitr. Er komen tegenwoordig meer groentes, salades en smoothies op tafel.

Vooral de Nederlandse moslims eten en drinken steeds minder én gezonder bij het vieren van het 'einde van het vasten'. Zerouali ziet dit duidelijk niet als een hype, maar als iets permanents en iets wat zich doorontwikkelt.

Gelukkig hoort dat ook bij een vrome moslim, zo kunnen we uit haar woorden halen. "Officiële richtlijnen vanuit het geloof schrijven voor dat je niet veel mag eten en drinken tijdens het verbreken van het vasten", zo komen de geloofsregeltjes weer naar boven. Zerouali ziet het geloof en de huidige gezondheidstrend elkaar dan ook versterken.

Supermarkten geven niet thuis
De Nederlandse supermarkten lijken geen extra moslims in hun zaak te willen, aangezien erg maar weinig supermarkten uitpakken tijdens het einde van de Ramadan. Onderzoeker Jan-Jaap van Eerten van onderzoeksbureau Labyrinth begrijpt maar niet waarom er met Vaderdag wel wat wordt geregeld, maar de 850.000 potentiële moslimklanten slechts worden bediend door tien procent van de winkels. 

Zerouali heeft wel een theorie. "We leven in een gepolariseerde samenleving, dus je kan gezeik krijgen als je iets met dit feest doet." Door wie er dan gezeken gaat worden, laat ze gemakshalve in het midden. De schrijfster is wel van mening dat er juist kansen liggen voor integratie. Integratie is een wederzijds proces, dus Nederlanders kunnen best met een bloemetje of koekjes bij moslims naar binnen lopen en ze fijne feestdagen wensen.

"Je kunt het goed vergelijken met kerst", waarbij moslims volgens haar blijkbaar massaal met koekjes en een bloemetje bij Nederlandse buren binnenlopen om fijne feestdagen te wensen.