15 jaar en tbs voor moord op Utrechtse studente

De 32-jarige Zamir M. uit Nieuwegein die op 11 juli vorig jaar de Utrechtse studente Laura Korsman heeft doodgestoken is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht de man schuldig aan stalking en moord.

Stalking
Zamir en de 24-jarige Laura hadden een relatie, die begin juni 2018 werd beëindigd. Ondanks dat Laura  aangaf geen contact meer te willen hebben met haar ex-vriend bleef hij contact met haar zoeken en haar lastigvallen. Ze heeft diverse meldingen bij de politie gedaan waarna meerdere zogenoemde STOP-gesprekken hebben plaatsgevonden met M.. Toch bleef hij contact zoeken met Laura, ook nadat hij was aangehouden en een gedragsaanwijzing had gekregen van de politie.

Gewacht totdat zij alleen was
Op 10 juli in de avond is de vrouw met een vriendin naar de Melkweg in Amsterdam gegaan. Haar ex-vriend was daar ook en heeft haar daar meerdere keren opgezocht. Op camerabeelden is te zien dat Zamir om 04.12 uur de Melkweg verlaat. Vervolgens is hij op camerabeelden in Utrecht te zien, voor de woning van het slachtoffer. Ook heeft hij, toen hij al in Utrecht was, de treintijden opgezocht van Utrecht naar Amsterdam. Hij wilde weten hoe laat zijn ex-vriendin thuis zou komen. Met een smoes heeft hij, via een buurvrouw, toegang gekregen tot de binnentuin van de woning. Nadat hij zich hier meer dan uur heeft schuilgehouden, is hij de woning en de slaapkamer van de vrouw binnengegaan.

Moord
Laura is door tientallen messteken om het leven gebracht. In de woning is het mes in twee delen gevonden. Dit mes was afkomstig uit de woning van de man. Ook is in de woning van het slachtoffer een deel van een bebloede latexhandschoen aangetroffen. Hij heeft bekend dat hij die ochtend in de slaapkamer van het slachtoffer was, maar hij zegt dat hij niet van plan was haar te doden. In een worsteling met het slachtoffer zou de man zich hebben moeten verweren waarna zij zichzelf per ongeluk zou hebben neergestoken. De rechtbank gelooft niet dat hij uit noodweer heeft gehandeld. De man had het mes naar de woning meegenomen en had de latex handschoenen aan tijdens het steekincident. Dit duidt er volgens de rechtbank op dat de man van plan was de vrouw te vermoorden.

Ongemaximeerde tbs
Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de man kampt met diverse stoornissen, waaronder een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Om die reden kunnen de feiten de man in verminderde mate worden toegerekend. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen, om de man tbs met dwangverpleging op te leggen, over. Het gevaar voor herhaling is groot en de rechtbank wil voorkomen dat de man onbehandeld terugkomt in de maatschappij. De tbs behandeling is ongemaximeerd. Bij het opleggen van 15 jaar gevangenisstraf houdt de rechtbank meer dan de officier van justitie rekening met de stoornissen van de man die een rol speelden tijdens de stalking en de moord.