Carapaz winnaar 102de Giro d'Italia, Haga wint afsluitende tijdrit

Chad Haga is de winnaar geworden van de afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia. De Amerikaan had een handvol secondes voorsprong op de Belgen Victor Campenaerts en Thomas de Gendt.

De eindzege in de Ronde van Italië ging naar Richard Carapaz. De Ecuadoraan had voor de afsluitende tijdrit voldoende voorsprong op Vicenzo Nibali en wint met meer dan één minuut voorsprong op de Italiaan. Primoz Roglic ging in de tijdrit nog over Mikel Landa en maakte het eindpodium compleet. Bauke Mollema reed naar een knappe vijfde plaats in het algemeen klassement.

De etappe in de afsluitende tijdrit ging enigszins verrassend naar Haga. De Amerikaan van Sunweb had eerder tijdens de Ronde van Italië al een sterke tijdrit laten zien, toen werd hij zesde. Toch was Europees kampioen Campenaerts de grote favoriet voor de zege, maar de renner kwam vier seconden te kort op Haga. Ook De Gendt, ploeggenoot van Campenaerts, kwam net te kort voor de zege.

De klassementsrenners kwamen niet aan de tijden van deze renners. Nibali klokte de beste tijd van de klassementsrenners, maar moest 23 seconden toegeven op de tijd van de winnaar. Voor Roglic stond er nog wat op het spel. De Sloveen van Jumbo-Visma verloor zaterdag de derde plaats aan Mikel Landa en moest 23 seconden goed maken op de Bask. Roglic zou daar in slagen. Hij zou 31 seconden sneller zijn dan Landa en pakte de derde plaats weer terug. Voor Roglic en Jumbo-Visma de eerste keer dat ze op het eindpodium staan van een grote ronde.

Carapaz ging onbedreigd naar de eindoverwinning. De Ecuadoraan deed het relatief rustig aan in de afsluitende tijdrit en verloor een kleine vijftig seconden op Nibali, maar hield nog ruim één minuut over op de ervaren Italiaan.

De kopman van Movistar legde de basis voor zijn eindzege in de veertiende rit, waarin hij op de slotklim demarreerde en één minuut en 54 seconden pakte op Nibali en Roglic, die op dat moment vooral met elkaar bezig waren. Voor Ecuador is dit de eerste eindoverwinning in een grote ronde.

Carapaz winnaar 102de Giro d'Italia (Pro Shots / Imago)
Carapaz winnaar 102de Giro d'Italia (Pro Shots / Imago)