President Duterte: 'Ik was ooit homo, maar genas mezelf'

President van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, heeft tijdens zijn bezoek aan Japan een woeste uitspraak gedaan. De beste man bekende ooit homoseksueel te zijn geweest, maar dat hij zichzelf daarvan heeft genezen nadat hij zijn huidige ex Elizabeth Zimmerman ontmoette, een vrouw waar hij vijfentwintig jaar mee getrouwd is geweest en drie kinderen bij heeft.

Duterte deed zijn opvallende uitspraak na een uitval naar zijn politieke rivaal Senator Antonio Trillanes IV. "Het mooie is, is dat Trillanes en ik hetzelfde zijn. Maar ik genas mijzelf. Toen ik Zimmerman ontmoette dacht ik, dit is genoeg. Ik word weer een echte man."

Duterte is nooit een expliciete tegenstander van de LBGTQ++ITQQQDRRRDS-gemeenschap geweest, de Filipijnen is één van de meest homovriendelijke landen in Azië. "Het homo-huwelijk is prima. Iedereen verdient het om gelukkig te zijn." Transseksuelen kunnen echter niet op veel sympathie van de president rekenen. "Er zijn maar twee genders, hij en zij."

Een volgeling van de Katholieke Kerk zal Duterte ook niet worden. "Bisschoppen zijn klootzakken verdomme. En het is waar, de meesten zijn homo. Ze moeten zich uiten, het celibaat afzweren en gewoon gaan samenwonen met hun vriendjes." In 2017 grapte Duterte er nog over dat hij bi-seksueel was. "Zo kan ik meer lol hebben."

Ook wil hij geen atheïst genoemd worden. "Ik heb nooit gezegd dat ik een atheïst was. Het presidentschap is een geschenk van God. God zou me deze baan niet gegeven hebben als ik dom ben. Ik had niet kunnen leven zonder God, maar die bisschoppen, vermoord ze maar, die nutteloze sukkels. Het enige wat ze doen is bekritiseren."