Trump omzeilt Congres na wapendeal met Saoedi's

Amerikaans president Donald Trump heeft weer eens een goede deal gemaakt met de machthebbers in Saoedi-Arabië (SA) en de Verenigde Arabische Emiraten. De Saoedi's nemen voor ongeveer acht miljard dollar wapens af van de Amerikanen.

Normaal gesproken zou de president zo'n grote deal voor moeten leggen aan het Amerikaanse Congres, dat deze pikante deal dan vast had geblokkeerd. In april had het Congres namelijk een resolutie aangenomen waarin stond dat wapendeals met de Saoedi's verboden werden, omdat men niet het risico wilde lopen dat deze wapens in het conflict met Jemen gebruikt zouden gaan worden.

Trump had schijt aan hun mening en besloot de hoog oplopende gespannen situatie met Iran, rivaal van SA, in de strijd te werpen. Uit angst voor aanslagen vanuit Iran op Amerikaanse belangen in SA, vond de president het belangrijk dat SA zich zou moeten kunnen verdedigen en zo kon hij via een noodmaatregel zijn handtekening onder de deal zetten. Om zijn motivatie kracht bij te zetten besloot de president nog eens vijftienhonderd extra militairen naar de regio te sturen.

Senatoren uit het Congres reageerden teleurgesteld op deze 'Truuk van Trump.' "Ik ben teleurgesteld, maar niet verrast, dat de regering Trump weer eens laat zien dat het niets op heeft met mensenrechten zodra er geld verdiend kan worden", aldus Democraat Bob Menendez. Een andere Democraat, Chris Murphy, verwoordde het zo: "Er is geen nieuwe bedreiging vanuit Iran om bommen aan SA te verkopen, zodat zij die op Jemen kunnen gooien."