Satelliet'treintje' trekt over Nederland

Afgelopen nacht was er boven Nederland een bijzonder fenomeen aan de donkere hemel te aanschouwen. Een lange lichtsliert trok over het land, het was geen buitenaardse invasie maar de 60 Starlink-satellieten die SpaceX afgelopen week de lucht in heeft geschoten.

De satelliettracker Marco Langbroek had al berekend dat de zwerm satellieten over Nederland zouden komen en stond vannacht klaar met zijn camera. Rond 01:00 uur vannacht kwamen de satellieten als een treintje voorbij gevlogen en kreeg hij ze goed in beeld. Doordat ze pas net in de atmosfeer gelanceerd zijn vliegen de satellieten nu nog in een keurige formatie, uiteindelijk zullen ze zich verspreiden en niet meer zo duidelijk aanwezig zijn.

Het Starlink-programma is opgezet vanuit de ruimteorganisatie SpaceX van Elon Musk. De nu gelanceerde 60 satellieten zijn de eersten van de mogelijk 12.000 satellieten die de ruimte in gaan met als doel om breedbandinternet wereldwijd beter beschikbaar te maken. De kans is dus groot dat dit schouwspel de komende jaren nog wel vaker te zien zal zijn.

Dat niet iedereen op de hoogte was van de lancering van de Falcon-9 raket vanaf Cape Canaveral met de satellieten aan boord blijkt wel uit de vele meldingen die het ufomeldpunt kreeg. Ook op social media kwamen ongeruste berichten voorbij die varieerden van een buitenaardse invasie tot aan mensen die dachten dat de Koude Oorlog nu toch eindelijk een keer is losgebarsten.

Update:
Voor wie het gemist heeft is er vandaag nog een kans om het te zien! De eerste omloop zal omstreeks 00.16 uur zijn (dus niet om 01.16 zoals de initiële tweet) en een tweede rond 02.53 uur, houd er wel rekening mee dat hierin een marge van circa 10 minuten zit.

Starlink-treintje, Marco Langbroek
Starlink-treintje, Marco Langbroek