6 jaar cel voor verkrachting en zware mishandeling van uitwisselingsstudente

Een 33-jarige Poolse man is in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting en zware mishandeling van een jonge uitwisselingsstudente. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder 42 maanden op.

Het slachtoffer fietste op 18 maart 2016 na middernacht naar huis langs de Amstel in Amsterdam. Plotseling werd ze door de verdachte aangevallen, van haar fiets geduwd en verkracht. De verdachte stompte haar daarbij in haar gezicht, waardoor zij een gebroken oogkas, gebroken jukbeen en bloedingen in haar hoofd opliep en haar bewustzijn verloor. Pas nadat voorbijgangers, na hulpgeroep van het slachtoffer, ter plaatse kwamen, stopte de verdachte met zijn handelingen en vluchtte. De politie kwam de verdachte na 2 jaar op het spoor door een DNA-match.

Hogere straf
Het hof legt een hogere straf dan de rechtbank op, omdat die straf meer recht doet aan de ernst van het handelen van de verdachte: hij heeft een willekeurig slachtoffer aangevallen en verkracht, extreem geweld gebruikt en een zeer bedreigende setting voor het kwetsbare jonge slachtoffer gecreëerd. Het hof legt wel een lagere gevangenisstraf op dan geëiste 7 jaar van het Openbaar Ministerie, omdat dat meer in lijn is met de straffen die in vergelijkbare gevallen worden opgelegd.

Schadevergoeding
De verdachte moet bovendien aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van € 1.147,50 aan materiële schade en € 20.000,00 aan immateriële schade.