CD Projekt Red belooft "betere werkomstandigheden" voor Cyberpunk 2077

Nu de ontwikkeling van Cyberpunk 2077 waarschijnlijk zijn laatste fasen ingaat moeten werknemers bij CD Projekt Red meer hun schouders onder hun werk zetten, wat bezorgde vragen kan opleveren over de werkomstandigheden. Oprichter Marcin Iwiński heeft echter beloofd in een interview met Kotaku dat de werkomstandigheden veel gunstiger zullen zijn voor Cyberpunk 2077 dan tijdens de ontwikkeling van The Witcher 3: Wild Hunt.

CD Projekt Red kwam een aantal jaar geleden onder vuur te liggen toen anonieme werkgevers klaagden op de werkgevers-reviewsite Glassdoor dat de studio veel crunch-periodes heeft, waarbij werknemers (vaak zonder enige vorm van betaling) vele uren moeten overwerken. Crunchpraktijken in de gameindustrie hebben de laatste tijd veel kritiek gekregen omdat het nadelig is voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van de werkenemers en het de werksfeer verpest. Medeoprichter Marcin Iwiński en studiohoofd Adam Badowski oogstten veel kritiek toen ze crunch verdedigen met het argument dat het "niet voor iedereen is".

Nu lijken de bazen tot inkeer te zijn gekomen. "We hebben duidelijk gecommuniceerd met werknemers dat ze tijdens bepaalde periodes harder moeten werken - bijvoorbeeld om de demo af te krijgen voor E3 - maar we willen menselijker zijn en onze werknemers met respect behandelen. Wanneer ze vrij willen nemen, dan kunnen ze vrij krijgen. Niemand zal zijn wenkbrauwen optrekken wanneer je om een vrije dag vraagt."

Concrete beloftes doet de studio niet: CD Projekt Red spreekt alleen van een "niet-verplicht beleid ontrent crunch", maar niet over harde grenzen waarbij crunch niet is toegestaan. Het benadrukken dat crunch niet verplicht is hoeft ook niet veel te zeggen, aangezien werknemers niet altijd in de positie zijn om hun werkgever iets te weigeren en dat er dus een illusie van vrije keus wordt gewekt. Desondanks heeft Kotaku met anonieme werknemers gesproken van CD Projekt Red, die benadrukken dat er nog niet veel crunch is geweest en sommigen beweren dat dit zelfs de beste tijd is die ze ooit gehad hebben bij de Poolse ontwikkelaar.

Cyberpunk2077