Robert Pattinson is de nieuwe Batman

De zoektocht naar de nieuwe Batman is zo goed als voorbij. Volgens Variety hebben regisseur Matt Reeves en studio Warner Bros. hun oog laten vallen op Robert Pattinson om Bruce Wayne te spelen in Reeves' The Batman en is de deal zo goed als rond.

Het nieuws volgt bijna vier maanden nadat duidelijk werd dat de rol niet gespeeld zou worden door Ben Affleck, om twee redenen: The Batman vertelt over een jongere versie van de detective en Affleck maakte in januari bekend ook te stoppen met zijn oudere Bruce Wayne in volgende DC-films. Affleck zou oorspronkelijk ook betrokken zijn bij het scenario van de film en de regie op zich nemen, maar gaf in 2017 al aan dat niet te zullen doen, waarna War for the Planet of the Apes-regisseur Reeves in beeld kwam, die op dit moment nog werkt aan het verfijnen van het scenario.

Robert Pattinson wordt de zesde acteur om de Batman te spelen sinds de filmfranchise in 1989 van start ging met Michael Keaton. De laatste jaren was de superheld onderdeel van DC's filmuniversum, waardoor Affleck de rol in twee jaar drie keer gespeeld heeft (Christian Bale, die de rol vertolkte in de films van Christopher Nolan, maakte drie films in zeven jaar). Omdat Pattinson een jongere Bruce Wayne speelt en de film dus waarschijnlijk een flashback-karakter heeft, is er niet de verwachting dat hij samen met andere DC-helden te zien zal zijn of dat hij de rol daarna nog een keer zal spelen. Volgens Reeves wordt The Batman een origineel, noir-gedreven verhaal (en geen hervertelling van zijn oorsprong). Wat Warner Bros. daarna met het personage wil doen is nog onduidelijk.

Pattinson werd bekend als vampier in de Twilight-films en als Cedric Diggory in Harry Potter and the Goblet of Fire en was onlangs te zien in Claire Denis' High Life. Zijn volgende film, Robert Eggers' The Lighthouse, gaat zondag in première op het filmfestival in Cannes.

Fans van Batman die een glimp van de held willen opvangen werden afgelopen maand bediend door de finale van Gotham, waarin de rol kort gespeeld werd door Daviz Mazouz (die al vijf seizoenen een jonge Bruce Wayne speelde). Wayne zal ook te zien zijn in het tweede seizoen van Titans, waarin Iain Glen de rol zal spelen. Het is niet duidelijk of hij ook als Batman te zien zal zijn. Een nog jongere Bruce Wayne, nog geen wees, wordt gespeeld door Dante Pereira-Olson in Thodd Phillips' Joker.


Robert Pattinson (Foto: ANP)
Robert Pattinson (Foto: ANP)