Iran: VS te zwak voor oorlog

De aanwezigheid van het Amerikaanse vliegdekschip de Abraham Lincoln bij Iran is psychologische oorlogsvoering en intimidatie. Een oorlog tegen Iran is onmogelijk omdat de VS daar de militaire kracht niet voor heeft. Dat heeft generaal Hoessein Salami, het nieuwe hoofd van de Revolutionaire Garde, tegen het Iraanse parlement gezegd.

De luchtmacht van de Revolutionaire Garde zou een Amerikaanse aanval inmiddels goed kunnen weerstaan. "Een vliegdekschip met veertig of vijftig toestellen en zesduizend man was vroeger een serieuze bedreiging. Maar bedreigingen zijn nu kansen geworden", zei brigadegeneraal Amirali Hajizadeh volgens The Guardian.

De Raad van Experts gaf eerder overigens blijk van wel erg veel vertrouwen. Daar werd gezegd dat Iran maar één raket nodig heeft om de Amerikaanse vloot te vernietigen.

Dit weekend begon de VS met het sturen van oorlogsmaterieel naar de Golf. Ondertussen kregen landen die nog Iraanse olie afnemen te horen dat ze niet langer van Amerikaanse sancties worden uitgezonderd. Ongeveer tegelijkertijd kondigde Iran aan dat het zich deels zal terugtrekken uit het atoomakkoord dat de internationale gemeenschap in 2016 met het land sloot, maar waaruit de VS zich vorig jaar terugtrok.

Verrijken van uranium
De islamitische republiek is van plan binnen zestig dagen weer te beginnen met het verrijken van uranium. Maar de overige ondertekenaars van de atoomdeal, te weten China, Duitsland, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, kunnen dat voorkomen, zei president Hassan Rouhani afgelopen week. Dan moeten ze hun beloftes nakomen dat ze Irans olie-industrie en financiële sector tegen de Amerikaanse sancties zullen beschermen.

Tot nu toe hielden Iran en de overige ondertekenaars zich ook zonder de VS aan het akkoord. Het lijkt er echter op dat het Amerikaanse sanctiebeleid de Iraanse economie dusdanig onder zet dat hier nu toch een eind aan komt.

Iran heeft bovendien meermaals heeft gezinspeeld op tegenmaatregelen tegen de sancties, in de vorm van een blokkade van de Straat van Hormuz. Daar gaat zo'n twintig procent van de dagelijks gebruikte olie doorheen. De Amerikaanse marine zou zijn uitgezonden om dit te verhinderen.